30 mei 2024

Controleurs NoordNed werken anoniem vanwege bedreigingen

0

De controleurs van NoordNed noemen elkaar niet bij naam in de treinen. Dit om te voorkomen dat hun naam bekend wordt en ze daardoor het risico lopen thuis te worden lastiggevallen door reizigers.

Volgens Erica Krikke, voorlichter van NoordNed vinden er steeds meer scheldpartijen en bedreigingen plaats in het openbaar vervoer.

“In het kader van de veiligheid noemen onze mensen elkaar niet bij naam in de trein. De controleurs vinden het zelf ook prettiger om zo te werken. Het zal vast wel eens voorkomen dat iemand zegt: ‘HŽ Piet’, maar in principe houden ze het toch vaak bij ‘HŽ collega’ of iets dergelijks.”

De NS laat de controleurs vrij in hun keuze of ze wel of geen naam noemen, vertelt Henk Wind, regionale woordvoerder van de NS. “Uit eigen ervaring weet ik dat de meeste conducteurs het wel prettiger vinden om geen naam te noemen tijdens het werk. Daar zijn ze vrij in, maar het is geen beleid van de NS.”

Piebe van der Molen, bestuurder personenvervoer Noord Oost van FNV bondgenoten, kan zich het beleid van NoordNed wel voorstellen: “Het lijkt me inderdaad niet raadzaam om in een bedreigende situatie je naam te noemen. Uit de NS-geschiedenis is gebleken dat sommige conducteurs thuis zijn lastiggevallen. Het is geen schering en inslag, maar met bepaalde lieden moet je voorzichtig zijn. Ze zeggen niet voor niets: ‘we weten je wel te vinden’. Een bedrijf kan natuurlijk nooit haar werknemers verplichten om geen namen te gebruiken. Maar in het kader van zelfbescherming kan ik mij voorstellen dat NoordNed adviseert om niet de eigen naam te gebruiken.”

© Archief www.stedum.com

Dagblad van het noorden

Geef een reactie