13 april 2024

Culturele raad Middelstum wint waarderingsprijs 2005

0

Woensdagavond 4 januari j.l. is in Melkema de waarderingsprijs van de gemeente Loppersum uitgereikt aan de Culturele Raad Middelstum. De Stichting Feestweek Middelstum en de Runploeg Garrelsweer kregen een eervolle vermelding voor hun prestaties in 2005.
De uitreiking gebeurde door mevrouw J.T. Westerhof- Palmbergen, raadslid in de gemeente Loppersum en voorzitter van de commissie die deze prijs toekent

In totaal werden 7 groepen en 3 personen aangemeld voor de prijs.
Het zijn in willekeurige volgorde:
Sieme Gerrijts, Middelstum,
Cissy Bronts, Loppersum
Hermien Aartsen, Middelstum
Fractie Groenlinks Loppersum
Bestuursleden van Wereldwinkel ÒVeur ElkenainÓ Loppersum
Culturele Raad Middelstum
Praktijkmedewerkers en dokter Booy, Loppersum
Stichting feestweek Middelstum
Vereniging Meervogels Garrelsweer
Runploug Garrelsweer


Selectierondes
Na een aantal selectierondes was de jury unaniem van mening dat drie kandidaten ruimschoots voldeden aan de doelstelling zoals deze was geformuleerd in het voorstel aan de raad, om een waarderingsprijs in te stellen en uit te reiken aan een inwoner of een groep inwoners uit de gemeente Loppersum, die zich verdienstelijk gemaakt hebben door een bijzondere prestatie op sportief, maatschappelijk of cultureel gebied en/of de gemeente op een positieve wijze in het nieuws brachten. Deze drie kandidaten stonden in 2005 helaas eigenlijk in elkaars schaduw, wat het selecteren van de winnaar niet gemakkelijk maakte. De commissie heeft dan ook besloten om dit jaar drie genomineerden in het zonnetje te zetten.


Stichting Feestweek Middelstum
Stichting Feestweek Middelstum zet Middelstum al meer dan 15 jaar, ŽŽn week per jaar volledig op zijn kop en op de kaart met Sunsation en alle activiteiten daaromheen en kan daarbij jaarlijks met de organisatie van het geheel rekenen op ruim 60 vrijwilligers, die dit allemaal belangeloos doen. Met name Sunsation is in de loop der jaren uitgegroeid tot hŽt jaarlijkse muziekevenement van de provincie Groningen.


Runploug Garrelsweer
De Runploug Garrelsweer, een enorm enthousiaste groep mensen die het dit jaar presteerden, naast al hun andere activiteiten, het bevrijdingsvuur op 5 mei 2005, fietsend, skeelerend en lopend, van Wageningen naar het Marktplein in Loppersum te brengen. Waar vandaan het naar alle 17 dorpen van de gemeente werd gebracht. Er werden tal van vrijwilligers uit de hele gemeente betrokken bij dit evenement. De mentaliteit was Òwe gaan ervoor, samen zijn we sterkÓ.


Culturele Raad Middelstum
Zij organiseerden dit jaar voor de tweede keer de manifestatie KunstMonument. 4 weekeinden kunst kijken in monumenten verspreid over de hele gemeente Loppersum. Meer dan 200 vrijwilligers werden ingezet. Het werd een manifestatie waar Loppersum trots op kan zijn.


Het juryrapport
De reden om de waarderingsprijs 2005 uit te reiken aan de Culturele Raad Middelstum lag in het feit dat het draagvlak voor dit evenement bij de bevolking bijzonder groot was gezien de medewerking van de monumenthouders en de grote groep vrijwilligers gedurende de 4 weekeinden die het evenement duurde. Maar ook de publiciteit die KunstMonument had in de regionale- en landelijke pers, gecombineerd met het voor het voetlicht halen van alle kunstenaars die wonen en werken in onze gemeente en op deze wijze de beeldvorming van Loppersum Cultuurgemeente van de provincie Groningen hebben vastgelegd, waren voor de commissieleden redenen om uit de drie genomineerden de Culturele Raad Middelstum aan te wijzen als winnaar van de waarderingsprijs 2005.


Overige voordrachten
Voor ieder van de overige voorgedragen kandidaten geldt dat ze ontegenzeggelijk hun steentje bijdragen aan de beeldvorming van de gemeente Loppersum. Met het jaarlijks uitreiken van deze prijs bedankt de jury symbolisch al deze mensen voor hun inzet. Het is de tweede keer dat deze prijs wordt uitgereikt en nu niet in de prijzen vallen hoeft absoluut niet te betekenen dat iemand in een volgend jaar niet weer voorgedragen zou mogen worden. Ieder jaar zal opnieuw bekeken worden welke groep of persoon er bovenuit steekt.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie