23 februari 2024

De regiogroep Groningen van de Oogvereniging hield vanmiddag een actie op het NS station in Appingedam. Deze actie is één van de vele acties die vandaag gehouden worden in het kader van de internationale Dag van de witte stok.
Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor mensen met een visuele beperking.
Treinreizigers konden na het uitstappen van de trein, onder begeleiding van medewerkers van Visio ervaren hoe het is om met een visuele beperking de weg naar huis te vinden. Dat is nog niet zo makkelijk. Ook het oversteken van de drukke N360 vraagt de nodige aandacht. Wethouder Kloosterhof van Appingedam liep met de Oogvereniging mee. Hij heeft nu zelf ervaren hoe het voor een blind persoon is om door Appingedam te lopen. Hij heeft goede verbetersuggesties gehoord van de blinden en slechtzienden die hij mee neemt. De wethouder gaf ook aan dat je door zo’n ervaring anders gaat denken over situaties waar je als ziend persoon niet zo snel, of wellicht helemaal niet bij stil staat.
Blinden en slechtzienden hebben niet alleen op- en aanmerkingen op het station in Appingedam, ook in Stedum blijven er wensen over. ProRail heeft onlangs nieuwe blindengeleidelijnen gelegd op het perron en rond de fietsenstalling. De nieuwe 30 centimeter band met 4 brede ribbels is de nieuwe ontwerprichtlijn. Daarnaast zijn gele attentievlakken neergelegd bij objecten waar je iets kunt doen (bijv. inchecken, kaartje kopen e.d.). Deze attentievlakken zouden de geleidelijn moeten onderbreken zodat een blind persoon met zijn stok voelt dat er een kruising is waar hij van looprichting kan/moet veranderen. Op en bij het station in Stedum laat dit te wensen over. De Oogvereniging heeft geregeld besprekingen met ProRail om de voorzieningen op en nabij stations te verbeteren. Het realiseren van verbeteringen laat echter vaak lang op zich wachten. Met een actiedag als vandaag hoopt de Oogvereniging meer besef en begrip te kweken voor visuele beperkingen en de snelheid van het aanbrengen van verbeteringen op te voeren.

 

Foto’s in Stedum:
 
 

www.stedum.com,

Geef een reactie