Damsterdiep herontdekt als levensader
Appingedam – De provincie Groningen en de gemeenten aan het Damsterdiep hebben deze historische watergang herontdekt als levensader met grote potenties voor ruimtelijke, stedenbouwkundige en recreatieve ontwikkeling.
De concrete plannen, verwoord in de Identiteitsvisie Damsterdiep, werden vrijdagmiddag gepresenteerd tijdens een excursie op en om het Damsterdiep bij Appingedam.
Het aloude Damsterdiep tussen Groningen en Delfzijl, waarvan het eerste deel al aan het einde van de twaalfde eeuw werd gegraven, is met de aanleg van het Eemskanaal eind negentiende eeuw in de vergetelheid geraakt. Terwijl het diep lange tijd het brandpunt van bedrijvigheid vormde.
Het doorwrochte rapport, waarin het Damsterdiep-gebied uitputtend wordt geanalyseerd en waarin alle eerdere provinciale en gemeentelijke plannen en ontwikkelingen zijn meegewogen, wil het Damsterdiep middels maar liefst 32 concrete projecten zijn oude glans teruggeven.
Het plan voorziet in het herstel van de Fivelmeanders, oude wierden, de molenstomp bij Garmerwolde, de witte molen in Ten Boer, kerkpaden en stenenpaden. Ook wordt de Stadsweg langs het Damsterdiep weer herkenbaar gemaakt.
Er komt een ononderbroken fiets- en wandelpadennet langs het Damsterdiep, waarvoor nieuwe verbindingen moeten worden aangelegd tussen Groningen en Ten Post, op de dijk langs het Eemskanaal, van de Stadsweg naar het Damsterdiep, tussen Appingedam en Delfzijl, naar de havenboulevard in Delfzijl en de Grote Markt in Groningen. Verder komen er thematische fiets- en wandelroutes. Knelpunten in het vaarcircuit worden opgelost.
Aan de westrand van Appingedam wordt een breed meer ontwikkeld als waterberging, stadsrand en recreatieve koppeling met het Schildmeer. Het saaie productiebos in Loppersum wordt omgevormd tot een aantrekkelijk open terrein, het mogelijk nog saaiere ruilverkavelingsbos in Ten Boer wordt een veelzijdig groengebied, van het verwaarloosde grensgebied tussen Delfzijl en Appingedam wordt een landschapspark gemaakt vol met gemeentelijke voorzieningen en de bosschages rond het wierdedorp Biessum worden omgetoverd tot open natuurgebied.
En als alle plannen werkelijkheid worden, verandert Garmerwolde in een knooppunt met een camping, jachthaven, cafs en terrassen en krijgt Winneweer een informatie centrum met parkeerplaatsen, een boerenhotel, een leuke uitspanning, een winkel met streekproducten en fiets- en kanoverhuur. En het Damsterdiep zal zijn status als ‘best bewaarde geheim van het Noorden’ definitief verliezen door culturele manifestaties en uitgekiende promotieactiviteiten.
www.dvhn.nl