16 juni 2024

Dapperheidsonderscheiding voor Korea-veteraan

0
In 1950 vertrekt de korporaal Pieter Berend Slager uit Loppersum met het eerste bataljon van het Nederlands Detachement Verenigde Naties naar Korea. Het is 26 juli 1951. Mujonggol, Korea. Een ondersteuningscompagnie moet zich terugtrekken van een heuvel. Maar er liggen nog gewonden. Wie gaat ze halen? De 26-jarige korporaal Slager steekt als eerste de vinger op. Nadat hij een eerste gewonde in veiligheid weet te brengen, sneuvelt hij tijdens een poging een andere gewonde te redden.
Zijn toenmalige commandant draagt hem daarna voor voor het postuum verlenen van een Koninklijke onderscheiding.
Tot 1993 is de voordracht om onduidelijke redenen zoek. Dan wordt de oorspronkelijke voordracht uit juli 1951 teruggevonden bij het inrichten van het militaire Van Heutsz-museum in Schaarsbergen. Een vriend van de korporaal (Ger Achterhof uit Emmen) spant zich sindsdien namens de nabestaanden in om de voordracht onderzocht te krijgen. Zonder succes. Een voordracht moet namelijk onderzocht worden door een speciale commissie. Na een positief advies van die commissie kan de onderscheiding worden verleend. In 1995 en in 2015 wordt zijn verzoek om de voordracht in behandeling te nemen afgewezen, omdat de betreffende commissie sinds 1962 niet meer bestaat.
In 2015 wendt de vriend zich tot de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Die kaart de zaak opnieuw aan bij de minister van Defensie. Dan laat zij weten met een Ministeriële regeling een speciale Interim-commissie Dapperheidsonderscheidingen in te stellen. Deze commissie neemt de voordracht alsnog in onderzoek en adviseert de minister aan de gesneuvelde korporaal postuum een Bronzen Kruis toe te kennen voor ‘moedig en beleidvol gedrag’.
De overheid moet volgens de Veteranenombudsman bereid zijn in voorkomende gevallen af te wijken van algemeen beleid. "Ik vind het onbegrijpelijk dat er al die jaren alleen is gekeken naar de regels. En nooit serieus is gekeken hoe deze korporaal wél erkenning kan krijgen."
Minister Hennis zal het Bronzen Kruis op 15 mei uitreiken aan de nabestaanden.

, DvhN en Nationale Ombudsman

Geef een reactie