22 juni 2024

De Molenberg in Delfzijl wordt een echt theater

0

Delfzijl – Een geheel nieuw theater krijgt de bezoeker van cultuurcentrum De Molenberg in Delfzijl in oktober voorgeschoteld. Directeur Dani‘l Wever ziet de verbouwing met groot optimisme tegemoet. De Molenberg wordt ruimer en meer van deze tijd.

De Molenberg is belangrijk voor Delfzijl. Het centrum heeft een historie en trekt mensen uit heel Groningen. Directeur Wever weet steeds makkelijker grote namen naar Delfzijl te halen en sommige artiesten, zoals Bert Visscher en Youp van ’t Hek, zweren bij de gezelligheid van het theater in de havenplaats. Waren er enkele jaren geleden nog vijftig voorstellingen te zien in De Molenberg, nu zijn het er 68 en dat moeten er uiteindelijk jaarlijks 80 worden.


Arbo-wetgeving


In 1994 werden de eerste tekeningen gemaakt voor een verbouwing van De Molenberg. “De Arbo-wetgeving was hiervoor de belangrijkste reden. We werden gewaarschuwd dat er nieuwe regels aan zaten te komen en moesten op tijd gaan sleutelen aan het pand”, zegt Wever. Het plan behelsde ondermeer een nieuwe, zogenoemde trekkerwand. Voorheen werd de hijsinstallatie met lichten bij het podium met de hand bediend, nu moet dat mechanisch worden gedaan. De wand is vorig jaar al gemonteerd in het theater. Een asbestvrij dak is een andere eis waar al aan voldaan is.


Gevel


In de komende maanden is de gevel van het cultuurcentrum aan de beurt. Er komt een nieuwe luifel met twee entrees. Een voor De Molenberg en eentje voor het naastgelegen partycentrum De Bolder. De kantoren in het cultuurcentrum worden naar de voorzijde gehaald en de ventilatie in het gebouw wordt sterk verbeterd. Het theater wordt daarnaast een aantrekkelijk in aangezicht, belooft Wever. “Een nieuwe vloerbedekking, een groter entree, mooie garderobes en veel posters. De Molenberg wordt nu echt een theater.”


Voor de verbouwing was aanvankelijk door de gemeenteraad 1,1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervan bleef 210.000 echter binnen het gemeentehuis. Wever: “De gemeenteraad besloot om enkele onderdelen van het verbouwingsplan te schrappen, omdat er binnen de gemeente flink moest worden bezuinigd. Dat is jammer, maar de uiteindelijke verbouwing zal ook de mond van de bezoekers doen openvallen.” De verbouwing is naar verwachting half oktober klaar. Tot die tijd blijft het centrum gewoon open.

www.dvhn.nl

Geef een reactie