‘De Petrus en Pauluskerk is net een schilderij’
De Petrus en Pauluskerk in Loppersum is in de loop der eeuwen platgebrand, beschoten en herbouwd. De klokken ontsnapten op het nippertje aan de smeltovens van de Duitse bezetters. Bertus Huizing (73) raakte gefascineerd door de geschiedenis van het godshuis en schreef er een boek over
De Petrus en Pauluskerk staat in het midden van het dorp en wordt geflankeerd door enkele monumentale beuken. De schrijver betreedt de kerk via de deur aan de zijkant van het gebouw. In het koor, het gedeelte dat op het oosten is gericht, staat hij stil en kijkt omhoog. De geschilderde gezichten op het plafond van Jezus en heiligen staren terug. Boven de spitsboograam in het midden staan Petrus en Paulus gebroederlijk naast elkaar. Petrus draagt zijn sleutel, terwijl Paulus een groot zwaard vasthoudt.
De fresco’s uit de 15e eeuw zijn niet de enige schatten die zich binnen de eeuwenoude muren van de kerk bevinden. Huizing wijst naar het gewelf in het schip, het oudste gedeelte van de kerk. “Kijk eens naar die vorm. Dat noemen ze een netgewelf. Dat zie je bijna niet in Nederland.”
De oudste stenen van de kerk zijn van zogeheten tufsteen gemaakt, dat uit het Eifelgebergte in Duitsland werd gewonnen. In het begin van de 13e eeuw stond op dezelfde plek in het dorp een kerkje dat helemaal uit tufsteen bestond. Huizing: “Er ontstond echter ruzie over een pastoorbenoeming. De nieuwe pastoor kon de goedkeuring van een machtig heerschap uit Wittewierum niet verdragen. Deze man trok met zijn krijgsvolk naar Loppersum en brandde de pastorie en de kerk plat.”
De geschiedenis van de huidige kerk begint dan ook met de herbouw in 1220. Ook daarna kreeg het godshuis nog een hoop geweld te verduren. In de Tweede Wereldoorlog verschansten de Duitsers zich in de kerk toen ze de geallieerden zagen naderen. “De muren vertoonden heel wat gaten van kogels en granaten.”
Ook de kerkklokken uit de 14e eeuw overleefden ongeschonden de oorlog, al scheelde het niet veel. De bezetters haalden de klokken uit de toren, omdat ze het ijzer nodig hadden voor de oorlogsindustrie. Het einde van de oorlog naderde echter zo snel dat de klokken een enkele reis naar de smeltovens bespaard bleef.
Huizing heeft een jaar over het boek gedaan. Hij bezocht onder meer de Groninger Archieven en de Rijksdienst voor Monumentenzorg in Zeist. Hij is nog steeds niet op de kerk uitgekeken. “Het is net een schilderij. Alles is in harmonie.”
Presentatie boek
Het boek Van Tufsteen tot Spitsboog wordt zaterdag om 10.30 uur in de Petrus en Pauluskerk gepresenteerd. Het boek telt 80 pagina’s en bevat kleuren- en zwart-wit foto’s. Na de presentatie is het boek verkrijgbaar in de Wereldwinkel van Loppersum aan de Nieuwstraat 4. Het boek kost 15 euro.
Dagblad van het noorden