16 juli 2024

De Pluu wordt mogelijk een scholierencafŽ

0

Winsum – Jeugdsoos De Pluu in Winsum wordt mogelijk een scholierencafŽ in plaats van te worden opgedoekt. Als ontmoetingsplek houdt ze jongeren van de straat en dient als aanspreekpunt voor politie en jongerenwerker, net zoals de andere jeugdsozen. Dat staat in de nota over het nieuwe jeugdsozenbeleid dat 23 maart in de raadscommissie besproken wordt.

Het college wil in plaats van tien, zes sozen overhouden: een voor Den Andel, Baflo en omstreken, een voor Sauwerd en Adorp en een voor Ezinge en omstreken. In Winsum zouden er drie open moeten blijven, omdat daar een grote aanwas van jongeren wordt verwacht.


Voor jeugdsoos De Pluu heeft de gemeente allerlei idee‘n. Als scholierencafŽ zou het jongeren na school op kunnen vangen, die daar kunnen tafeltennissen, poolen en huiswerkbegeleiding krijgen. Ook zou de ruimte gebruikt kunnen worden als internetcafŽ of open atelier. Daarbij zou het in de vakanties de jonge Winsumers en toeristen van de straat kunnen houden.


De huisvesting blijft echter een probleem. Om de begroting sluitend te maken moet de gemeente het gebouw voor 100.000 euro verkopen. Het college heeft de raad echter moeten beloven eerst naar alternatieve ruimte te zullen uitzien. Hier worden drie mogelijkheden voor genoemd.


De eerste is het inschakelen van een projectontwikkelaar die kijkt naar een goede locatie om een jeugdsoos en eventueel horeca en toerisme te combineren. De tweede is de verkoop van het pand aan Stichting De Pluu , maar daar moeten dan nog wel aandeelhouders voor worden geworven. Als derde mogelijkheid wordt een combinatie van een op te zetten brede school en De Pluu genoemd.


In totaal wil de gemeente per jaar een kleine vierduizend euro extra uitgeven aan jongerenbeleid, wat in totaal 15.050 euro gaat kosten, exclusief de nieuwe projecten.


Het bestuur van De Pluu wil zelf nog niet reageren. Jongerenwerker Anne Ypeij is positief over de nota. ”Het college laat zien de jeugdsozen serieus te nemen. Dat ze niet in elke kern een jeugdsoos wil en ze dus wil clusteren kan ik begrijpen. Maar omdat sozen wel hun eigen identiteit hebben is het laatste woord daar nog niet over gezegd. Toch denk ik dat ontmoetingsplekken, die het hoofd niet boven water kunnen houden omdat ze bijvoorbeeld dure huisvesting hebben, wel bereid zijn om samen te werken.”


Ypeij is ook voorstander van het verbreden van de functies van jeugdsozen. ”Het is mooi als er meer activiteiten in dezelfde ruimte plaatsvinden. Zo wordt het beter exploitabel.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie