De raad vraagt om raad
Als volksvertegenwoordiging wil je een zo breed mogelijk gedragen mening hebben over een situatie. Daarom hebben afgevaardigden van de gemeenteraad afgelopen dagen informatie ingewonnen bij ‘het volk’. Er werden bijeenkomsten georganiseerd in Loppersum, ’t Zandt, Stedum en Middelstum.
Woensdag 24 april was een delegatie van de gemeenteraad te gast in het Hervormd Centrum in Stedum om in gesprek te gaan over de voorgenomen gemeentelijke herindeling. De avond is georganiseerd om bezoekers van de bijeenkomst (inwoners) te laten meedenken over de belangrijke aandachtspunten die de gemeenteraad mee zou moeten nemen in hun reactie naar de provincie.
Zorgen
De zorgen die door de bezoekers werden geuit gingen over de schaalvergroting van de gemeente. Het idee dat er nu ligt gaat uit van een samenvoeging van: Haven- en industriegebied gemeente Eemsmond, de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum, een deel van Slochteren en een deel van Oldambt. De naam die daaraan gegeven is is ‘Eemsdelta’. Dit is slechts een werktitel. De definitieve naamgeving is aan de gemeenten zelf. De schaalvergroting betekent een grotere afstand tussen de burgers en de gemeente. Een aandachtspunt voor de gemeenteraad is dat de gemeente gemakkelijk bereikbaar moeten blijven, dat er korte lijnen zullen blijven als het gaat om het aanvragen van een vergunning.
Het rapport Grenzeloos Gunnen zegt dat er een schaalvergroting zal plaats vinden, maar dat gemeente tegelijkertijd kleinschalig moet stimuleren en faciliteren. Daar ligt voor sommige inwoners een stukje onduidelijkheid. Het rijk geeft namelijk meer taken aan de gemeenten, omdat die juist dichtbij de burgers staan. Nu worden gemeenten juist vergroot, dus weg is de nabijheid. Mocht een gemeentehuis in Appingedam geplaatst worden, dan is het niet fijn om voor een kleinigheid even op en neer te rijden. Of het nu gaat om het aanvragen van vergunningen of vraagstukken ten aanzien van WMO. Dienstverlening houd je het liefst zo dichtbij mogelijk. Concentreer dienstverlening ook vooral niet alleen op het internet, want niet iedereen heeft daar verstand van, dan wel belang bij. Een manier om toch kleinschalig te kunnen blijven, om dicht bij de burger te blijven, zou zijn: in het ene dorp die gemeentelijke afdeling, in een ander dorp een andere afdeling. Niet alles centraal regelen, maar verspreid over de gemeente.
Dat er een stap naar nieuwe indeling zal worden gezet is duidelijk, maar het moet wel in één keer goed. Als tip werd nog meegegeven: kijk aan de hand van problematiek met wie je het beste ineen kunt smelten.
Dorpsbelangen
Wat meerdere keren naar voren is gekomen tijdens deze bijeenkomst is dat de Dorpsbelangen Stedum waarschijnlijk een belangrijkere rol zal gaan (kunnen) spelen als schakel tussen de inwoners van Stedum en de gemeente. Wat dan voor een soepele samenwerking van belang is, is dat Dorpsbelangen te maken krijgt met laagdrempelige bestuurders, directe aanspreekpunten, die makkelijk te bereiken zijn.
Aardbevingen
Vanuit de zaal werd de raadsleden meegegeven dat het niet verstandig is om straks drie gemeenten op te zadelen met de aardbevingsproblematiek. Het kon wel eens slimmer zijn om de gemeentegrenzen zo neer te leggen dat één (sterke) gemeente zich bezig gaat houden met de problematiek rondom de door mensen veroorzaakte aardbevingen.
Relatie stad/platteland
Een gemeenteraadslid stelde de vraag of het verstandig kan zijn om samen met de stad Groningen een gemeente te vormen. Vanuit het publiek kwam een negatief antwoord. De stadse problematiek zou anders zijn en moeilijk te vergelijken met de problematiek op het platteland. Een stedelijke gemeente en een landelijke gemeente kun je beter gescheiden houden.
Een schone lei
Het proces van herindelen moet je open in gaan. Dat was een advies van bezoekers van de bijeenkomst. Als je wilt gaan samenwerken moet je geen claims gaan leggen op onderwerpen/objecten die je wilt behouden. Wat je dan kunt gaan krijgen is touwtrekken. ‘Ik wil het meeste hebben.’ Dat zou een ongezonde manier van werken zijn.
Aan het einde van de maand mei zal de gemeenteraad haar mening uiten over de voorgenomen herindeling.
www.stedum.com,