22 april 2024

De sneeuwwinter is weer voorbij in Stedum

0

Zaterdagavond 4 februari was de laatste voorstelling van Steem in Snei. Dit was de derde opvoering, en de Gereformeerde kerk in Stedum was met ruim 300 bezoekers compleet uitverkocht. De op het laatste moment ingelaste voorstelling op de vrijdagavond was met 160 bezoekers ook goed Er waren zelfs bezoekers uit Waddinxveen en Urk gekomen, getipt door familie.

Dorpsbelangen en Reindersstichting kijken terug op een zeer geslaagd project. Met behulp van diaÕs, het originele journaal uit die tijd, toneelschetsen en liederen is een prachtige voorstelling neergezet. Ook voor mensen die deze Stedumer sneeuwwinter niet hebben meegemaakt was de saamhorigheid in de crisissfeer voelbaar. De spanning werd door verteller Heike Wiersema meesterlijk neergezet. Burgemeester Mellema was een sterke rol van Bert de Leeuw, die daarvoor meerdere open doekjes kreeg. Ook zijn medespelers in het crisiscentrum en Martje (Janet Dijkstra) als hulp Òien krougÓ waren goed op dreef.


 


De spanning werd ook goed opgebouwd door de aanloop naar de winter te beschrijven. Met behulp van diaÕs werden de seizoenen bezongen door het Chr. Vocaal Ensemble, op teksten van o.a. Jan Boer en Sien Jensema. Ook regisseur en toneelschrijven Sebe Gast had enkele fraaie nummers geschreven, die na afloop in het Trefcentrum uit volle borst werden meegezongen. Het koor stond onder leiding van Bonnie Hoekstra en werd begeleid door Leo van Esch.


 


Ook de afloop van de winter 1979 kwam aan bod, door het dooiwater op de landerijen en de schadevergoeding uit Den Haag die niet kwam. Het stuk eindigde met de in het Stemer Volkslaid bezongen nuchtere karakter van de Stedumers. Iedereen zong enthousiast mee en na afloop werden in het Trefpunt nog vele herinneringen opgehaald. Voldoende voor een tweede versie, maar voorlopig kijkt men nu in Stedum naar het voorjaar uit. Ruim 800 man publiek voor zoÕn voorstelling, dat ging het organisatiecomitŽ (Dorpsbelangen, Reindersstichting en zoÕn 40 vrijwilligers) niet in de koude kleren zitten. Men liet zich de gehaktballen na afloop dan ook goed smaken.

www.stedum.com

Geef een reactie