10 december 2023

Debatavond Groninger Dorpen: een succesvolle dorpsvoorziening – hoe krijg je dat voor elkaar?

Bijna honderd geslaagde Groningse dorpsprojecten zijn de afgelopen jaren verzameld op op de website Actieve Dorpen Aanpak van Groninger Dorpen. Maar wat maakt dat het ene dorpsproject succesvol is en het andere maar niet van de grond komt? Op 3 november vanaf 19:30 gaan we daarover in gesprek in het Dorpscentrum Klokhoes van Zandeweer. Onder andere met de initiatiefnemers van drie geslaagde dorpsvoorzieningen – een dorpssupermarkt, een gezondheidscentrum en een dorpslandgoed – en een professional op het gebied van dorpsinitiatieven. Wat kun je leren van deze geslaagde dorpsverhalen? Meer informatie: https://groningerdorpen.nl/agenda/ada-stroopt-de-mouwen-op/
ADA: Actieve Dorpen Aanpak
Vorig jaar oktober werd de Actieve Dorpen Aanpak (ADA) van Groninger Dorpen gelanceerd. Dit is een online stappenplan waarmee je initiatieven kunt bedenken, plannen en uitwerken waarmee je dorp kunt verbeteren, verfraaien of te versterken. Dit plan wordt ondersteund door tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten. ADA is bedoeld voor bewoners, verenigingsbestuurders in dorpen, (gemeente-)ambtenaren, raads- en statenleden en andere betrokkenen die dorpsinitiatieven bedenken en uitvoeren en daarmee de leefbaarheid in de Groninger dorpen willen vergroten. De inspirerende voorbeelden op ADA zijn ingedeeld op thema.
Hoe actieve bewoners, ambtenaren en organisaties op die specifieke thema’s de Actieve Dorpen Aanpak in praktijk kunnen brengen, staat centraal op vier themabijeenkomsten die Groninger Dorpen dit jaar organiseerde. Met als uiteindelijke doel: hoe krijgen we in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in Groningen?