22 maart 2023

DelfSail 2008 op losse schroeven

Delfzijl – DelfSail 2008, maritiem mega-evenement in Delfzijl waar honderdduizenden mensen op af komen, staat op losse schroeven. De tall ships races doen in dat jaar Den Helder aan en laten Delfzijl links liggen. Het is onmogelijk een DelfSail te organiseren zonder aan de route van de jaarlijkse tall ships races van de Sail Training International (STI) te liggen; er zijn dan niet genoeg oude zeilschepen naar Delfzijl te krijgen.

De DelfSail-organisatie kwam gisteren in een spoedvergadering bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Zonder de wedstrijd van tweemaster- en driemaster-zeilschepen is de manifestatie niet rond te krijgen. De grote zeilschepen doen alleen een haven aan, als die op hun route ligt. Ze komen niet speciaal voor DelfSail naar Nederland. “Wij hebben er alle begrip voor dat voor Den Helder is gekozen. Omdat Den Helder nog nooit start- of finishplaats is geweest. Maar het brengt ons wel in een lastig pakket,” stelt Gerrit Jonker van het Delfsail-bestuur.


Eind juni reizen we naar Engeland om met de STI te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Misschien gaat er in 2008 wel een race vlak langs Delfzijl en kunnen de schepen onze haven aandoen. Of misschien dat we vlak voor of na Den Helder een DelfSail kunnen houden. Maar beide evenementen moeten elkaar niet bijten. Wij willen best uitwijken naar 2009 als dat wel tot de mogelijkheden behoort. Het jaar 2007 is geen optie, want dat is te kort dag.”


Delfzijl was eerder in 1991 finishplaats van de tall ships races van toen nog de Sail Training Association (STA). De latere DelfSails lagen altijd aan de route van de wedstrijd, ook vorig jaar.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord