25 april 2024

Delfzijl graaft nog verder richting zee

0

Delfzijl – De gemeente Delfzijl laat het bedrijf Leemans een extra strook strand afgraven. Het gaat om een stuk met een lengte van vijftien meter en er zal gegraven worden tot op een diepte van 25 centimeter. In de strook zijn door meetapparatuur circa twintig verstoringen waargenomen.

De verstoringen in het zand liggen op een diepte van ongeveer een meter. Ze kunnen veroorzaakt worden door munitie, maar ook door afval zoals blikjes of zelfs ijzerhoudende stenen. Inmiddels is na bijna drie weken werk ruim 4000 kubieke meter zand afgegraven en gezeefd. Uit het zand is ruim dertig kubieke meter afval verwijderd.


De buit is tot nu toe nog mager. Aan het begin van vorige week werden twee brisantgranaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De granaten werden aan de vloedlijn gevonden, waar nu weer verstoringen zijn waargenomen. Tot afgraving van het strand van Delfzijl is in juni besloten, na de vondst van munitie tijdens de pinksterfeesten. Volgens een rapport van het Explosieven Opruimingscommando is de kans groot dat de munitie uit een laag zand afkomstig is, die in 1997 op het strand van Delfzijl is gespoten. Het zand is begin jaren negentig uit de Eems gehaald. Hetzelfde zand is gebruikt voor de havenboulevard in Delfzijl en gedeelten van de Eemshaven.

www.dvhn.nl

Geef een reactie