24 mei 2024

Delfzijl heeft meest desolate wijk, die ik ooit heb gezien

0

Delfzijl heeft de meest desolate wijk, die ik ooit heb gezien. Deze gemeente staat voor een heel grote opgave. Twintig procent van het totale woningbestand wordt gesloopt. Dat is niet niks." Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD) is diep onder de indruk bij haar bezoek aan Delfzijl.

De woordvoerder volkshuisvesting van de VVD heeft al heel wat woonwijken gezien. Laatst was ze nog in Deventer en ook Rotterdam heeft ze al veelvuldig bezocht. Maar de klus in Delfzijl noemt ze ‘gigantisch’. Dichtgespijkerde woonhuizen en enorme bouwputten bepalen het beeld in Delfzijl-Noord.

Het Tweede Kamerlid is geschokt. "Hier moeten wij ons sterk voor maken. Als je ziet, wat hier allemaal nog moet gebeuren, dan moet Delfzijl in aanmerking komen voor extra geld van het Rijk." Delfzijl-Noord maakt geen onderdeel uit van de veertig wijken in Nederland, die extra geld krijgen. Maar Delfzijl kan volgens Van der Burg wel aantonen dat het met een enorme problematiek te kampen heeft.

Samen met het in Wagenborgen wonende Tweede Kamerlid Janneke Snijder bekeek ze vandaag de werkzaamheden in Delfzijl-Noord, waar nu na een periode van sloop, hard wordt gebouwd aan de herbouw van de stad. Maar alleen bouwen is volgens Van der Burg niet voldoende. "Waar het om gaat is de werkloosheid, criminaliteit en hangjongeren. Daarom pleit ik voor het versterken van de economische situatie. Zorg dat er bedrijfjes komen in zo’n wijk, zodat er banen komen."

Het bezoek van de Kamerleden werd door de plaatselijke politici meteen aangegrepen om een pleidooi te houden voor de verbreding van de zeesluizen in Delfzijl. De aanpak staat pas in de jaren 2015 tot 2020 gepland. Veel te laat, vinden ze in Delfzijl.

www.dvhn.nl

Geef een reactie