25 februari 2024

Delfzijl heeft primeur van Amaliamars

0

Delfzijl – Prinses Amalia heeft haar eigen mars. Het muziekstuk, gecomponeerd in opdracht van de Staatsloterij, beleeft de landelijke primeur zaterdagavond in Delfzijl. Muziekvereniging Koningin Wilhelmina opent haar concert er mee. Binnenkort krijgen alle bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen aangesloten clubs de nieuwe mars in de brievenbus.

Dat de primeur naar het korps in de havenplaats gaat, is te danken aan Wilhelmina-dirigent Theo van Kruistum (42) uit Nieuwe Pekela. Hij adviseerde componist Gert Buitenhuis.


Hij is ook slagwerker bij de mili­taire Johan Willem Frisoka­pel in Assen en heeft advies gegeven bij het schrijven van de Prinses Amalia-mars.


Componist Gert Buitenhuis (ex-dirigent van de mariniers­ kapel) besprak met hem hoe hij een slagwerkpartij voor malletbands op papier kon krijgen die optimaal klinkt samen met een blaasorkest. ”Het is echt een schitterende mars geworden. Dit muziekstuk voor Amalia klinkt waanzinnig mooi”, zegt Van Kruistum, die de primeur als een beloning ziet.


Volgens hem is de nieuwe mars iets hŽŽl bijzonders: ”Voor zover ik weet, is er geen Prins Bernhard- of Willem- Alexander-mars.” Het concert in de evenementenhal aan de Havenboulevard in Delfzijl – met gastzanger Erwin de Vries – kan gratis door zo’n 500 mensen worden bijgewoond.

www.dvhn.nl

Geef een reactie