24 juli 2024

Delfzijl kampt met dalend leerlingaantal

0

Het aantal basisschoolleerlingen in Delfzijl holt hard achteruit. Door de neerwaartse spiraal loopt de toekomst van basisscholen in de gemeente gevaar.Delfzijl telt negen procent minder basisschoolleerlingen dan vijf jaar geleden, terwijl het aantal leerlingen in Nederland en de provincie Groningen de afgelopen jaren nagenoeg stabiel is gebleven. Dat blijkt uit de onderwijsmonitor. De havenplaats heeft toch al te maken met een leegloop, de ‘ontgroening’ hakt er harder in dan verwacht.

Dat heeft ‘op termijn’ consequenties voor het aantal basisscholen in de gemeente. Wethouder Thea van der Veen: "Als het zo door gaat moeten scholen op den duur sluiten."

Nu al wordt bij de ontwikkeling van de brede school in Delfzijl rekening gehouden met de daling. "We zijn met stichting Marenland, die de brede school bestuurt, in overleg over wat er moet gebeuren. Het aantal benodigde klaslokalen is al naar beneden bijgesteld. We denken eraan de lokalen ook voor andere doeleinden te gaan gebruiken", aldus de wethouder.

Op 1 april 2006 volgden 2602 kinderen uit de gemeente Delfzijl basisonderwijs. Het aantal inwoners van Delrfzijl daalde de afgelopen vijf jaar van 29.018 naar 27.674.

www.stedum.com

Geef een reactie