27 mei 2024

Delfzijl moet wŽŽr dokken voor noodopvang

0

De gemeente Delfzijl moet voor de tweede keer dit jaar extra geld op tafel leggen voor de noodopvang van dakloze asielzoekers in Appingedam en Groningen. In maart moest de gemeenteraad al een extra bedrag van ‘maximaal’ 100.000 euro beschikbaar stellen, nu is er nog eens 35.000 euro nodig.

Er worden momenteel 21 dakloze asielzoekers uit Delfzijl opgevangen bij de Stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers in Appingedam en de Stichting Transitvoorziening Dakloze Vreemdelingen in Groningen.


Delfzijl is de enige gemeente met asielzoekers in de noodopvangcentra, die dit jaar een extra rekening krijgt gepresenteerd. Voorzitter Helne van Noord van de noodopvang in Appingedam vermoedt dat Delfzijl niet goed heeft kunnen inschatten hoeveel asielzoekers uit die gemeente gebruik zouden maken van de noodvoorziening. “Vooral omdat in die gemeente een asielzoekerscentrum is en het COA versneld vluchtelingen op straat zet.”


‘Tot 1 januari 2005’


Het college van Delfzijl meent dat de noodopvang van dakloze asielzoekers tot uiterlijk 1 januari 2005 nodig is. “Gelet op de gemaakte afspraken tussen de VNG en de minister voor vreemdelingenzaken en integratie vindt het college dat de opvang van asielzoekers zonder verblijfsvergunning vanaf uiterlijk 1 januari 2005 geen verantwoordelijkheid meer is voor de gemeente.”


Maar Van Noord vreest dat noodopvang ook in 2005 nog noodzakelijk zal zijn. “Minister Verdonk heeft nog geen adequate oplossing bedacht voor de opvang van de mensen die wij nu onderdak bieden. Die zie ik zo nog maar niet in een vertrekcentrum terechtkomen. Ik denk dat het probleem van dakloze asielzoekers op 1 januari 2005 nog niet de wereld uit is.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie