26 mei 2024

Delfzijl ontsnapte aan ramp

0

Delfzijl – Het rampenbestrijdingsplan van Delfzijl heeft zwaar gefaald in januari, toen bij Akzo Nobel een enorme wolk chloorgas ontsnapte. Door slechte communicatie en talloze fouten werden betrokken instanties en burgers te laat of niet ge•nformeerd, over het grootste lek in de historie van Azko in Delfzijl.

Dat staat in het rapport ‘Chloor over het hek’ van de B&A Groep in Den Haag, gemaakt in opdracht van waarnemend burgemeester Henk van Hoof van Delfzijl. Op 5 januari ontsnapte tijdens reparatiewerkzaamheden 2200 liter chloor. In heel Delfzijl hadden bewoners lichamelijke klachten. Met de bestrijding van het lek binnen Akzo was weinig mis, maar buiten het hek liep alles verkeerd.


Het rampenbestrijdingsplan van de gemeente stamt uit 1992, terwijl er sindsdien op verschillende niveaus richtlijnen zijn veranderd. Hierdoor kon er niet uniform gehandeld worden. De Meldkamer Ambulance Brandweer werd niet ge•nformeerd door Akzo over het soort gas dat ontsnapte en de gevarenzone. De burgemeester werd pas een half uur na de ontsnapping gealarmeerd. Sirenes gingen niet af.


De gemeentelijke regie ontbrak volledig. Burgers werden niet af nauwelijks over het ontsnapte wolk van ruim een miljoen liter chloorgas ge•nformeerd. Van Hoof ziet het lek als ‘een goede les’. Hij wil dat er bij elk volgend lek onmiddellijk maximaal alarm wordt afgegeven

www.dvhn.nl

Geef een reactie