27 mei 2024

Directeur: Ability laatste jaren verwaarloosd

0

Uithuizen – Het werkvoorzieningschap Ability in Uithuizen is de laatste jaren verwaarloosd. Die conclusie trekt tijdelijk directeur Wim Zwetsloot na een analyse van de problemen bij het schap.

Zwetsloot is inmiddels een maand aan de slag bij Ability, dat dit jaar een tekort van bijna een miljoen euro verwacht. “Er is niet ge•nvesteerd in machines en gebouwen. Er is weinig geld gestoken in de opleiding van werknemers. Andere bedrijven geven zeven keer zo veel geld uit aan cursussen. Het ziekteverzuim ligt hoog bij Ability. Oude werknemers blijven in dienst waardoor er geen jonge, goedkopere arbeidskrachten kunnen instromen”, zo somt Zwetsloot zijn bevindingen op. Daar komen nog de algemeen geldende negatieve omstandigheden bij.

Door robots en door goedkope arbeidskrachten in lage lonenlanden verliezen werkvoorzieningschappen – ook Ability – werk en inkomsten. Verder ligt Uithuizen niet bepaald in een dichtbevolkt, industrieel gebied waar de klanten voor het oprapen liggen. De werving van nieuwe klanten blijft achterwege. Dit alles leidt tot een groot financieel tekort bij Ability, waarvoor de vier Noord-Groningse gemeenten moeten opdraaien. Zwetsloot heeft ontdekt dat de kleine gemeenten Winsum en Bedum veel inkopen bij Ability. Zij huren het schap in voor groenonderhoud, waarmee ze Ability ondersteunen, en dus zichzelf.

De gemeenten De Marne en Eemsmond zouden ook meer zaken met Ability kunnen doen, opperde Zwetsloot.

www.dvhn.nl

Geef een reactie