14 juli 2024

Disco en cafŽs in Uithuizen langer open

0

De openingstijden van de discotheek en de cafés in het centrum van Uithuizen worden verruimd. Deze lang gekoesterde wens gaat in vervulling als de gemeenteraad ermee instemt. De horeca van Uithuizen is het al lang geleden onderling eens geworden over langere openstelling van de plaatselijke discotheek. Dat willen de ondernemers om het uitgaanspubliek gespreid de straat op te laten gaan om zo de overlast tegen te gaan.

In een verouderd horecaconvenant – waarin afspraken over het uitgaan zijn vastgelegd door politie, justitie, Koninklijk Horeca Nederland, plaatselijke horecaondernemers en gemeente  – was bepaald dat de discotheek om half drie het licht aandeed waarna alle bezoekers om drie uur het pand moesten hebben verlaten.

Daar wilde vooral de eigenaar van de discotheek vanaf en hij werd daarin gesteund door kroegbazen en horeca-adviseur Hans Singelenberg van Koninklijk Horeca Nederland. Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat hoe later de horeca sluit, hoe minder overlast er is. "In de nieuwe situatie moet het uitgaanspubliek voor drie uur de discotheek binnen zijn en om vijf uur gaat alles dicht, discotheek en cafés."

Dit tot vreugde van eigenaar Henk de Vreeze van de discotheek. "Het volk komt pas tegen half een en als de tent al om drie uur leeg moet zijn, dan kun je domweg niet genoeg verdienen." Hij begrijpt nu wel dat Theo Boonstra, van wie hij de disco kocht, het financieel niet kon bolwerken.

Boonstra kaartte de problematiek al veel eerder aan, maar kreeg toen nul op het rekest. Er werd geen overleg gevoerd. Interim-burgemeester Jaap van Dijk heeft daarvoor namens de gemeente zijn excuses gemaakt. Waarom de gemeente het horecaconvenant niet evalueerde, is onbekend laat de voorlichter weten.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie