25 mei 2024

Dochter voor Maxima en Willem-Alexander; Uithuizen vuurt traditionele saluutschoten af

0

Prinses Maxima is zondagmiddag bevallen van een dochter. Het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw werd om ŽŽn minuut over vijf geboren in het Bronovo-ziekenhuis in Den-Haag. Ter ere van de geboorte zijn bij de Menkemaborg in het Groningse Uithuizen zondagavond 101 saluutschoten afgevuurd.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst maken moeder en dochter het goed. ÒHet is een wolk van een babyÓ , aldus de vader de Prins van Oranje, die verder zei ‘dankbaar en gelukkig’ te zijn. Hoe het meisje heet,is nog niet bekend.

De schoten zijn afgevuurd door de Stichting voor historie van de koninklijke Nederlandse veldartillerie 1812-1912 uit Usquert. De gemeente Eemsmond is naast Den Haag, Den Helder, Willemstad op Curaao en Oranjestad op Aruba, de enige andere gemeente in Nederland waar de geboorte op deze wijze bekendgemaakt wordt.

Het is al een aloude traditie dat de geboorte van een koninklijke baby met kanonschoten bekend wordt gemaakt. ÒHet begon dan om 12.00 uur tijdens de middagrust in Den-Haag. Om de minuut werd een nieuw kanonschot afgevuurd. Met 101 schoten werd de geboorte van een jongetje aangekondigd; 51 schoten betekende de geboorte van een meisje,Ó legt de heer Nijholt van de stichting uit Usquert uit. ÒHet geluid droeg niet zo ver, dus op gehoorafstand stond een nieuwe batterij kanonnen klaar om het bericht verder bekend te maken. Zo verspreidde het nieuws zich langzaam over Nederland en was het uren later in Groningen en Maastricht bekend.Ó

Tegenwoordig wordt niet iedere minuut maar om de tien seconden een kanonschot afgevuurd. ÒAnders duurt het veel te lang.Ó Hiervoor wordt een batterij 6-veld gebruikt uit 1895. Ongeacht het geslacht van het kind worden 101 schoten afgeschoten.

© Archief www.stedum.com

www.gic.nl

Geef een reactie