25 mei 2024

Doek valt voor kunstuitleen Appingedam

0

Stichting Frontaal in Appingedam opende gistermiddag haar laatste expositie. Na bijna twintig jaar is het afgelopen voor de stichting die in het gebouw van de voormalige apostolische kerk naast een galerie ook de kunstuitleen beheert. "De gemeente wil het verkopen", zegt bestuurslid Rieks Pepping.

De collectie van de kunstuitleen omvat circa 400 schilderijen. Pepping: "We zijn er voor een klein publiek. We hebben ongeveer 80 leden. Hier hangt vooral kunst van kunstenaars uit de regio. We werken bepaald niet met commerciële kunst. Ik vind de sluiting een verlies voor Appingedam, maar het is niet anders."

Het huidige onderkomen van de galerie en de kunstuitleen is eigendom van de gemeente. Pepping: "En die wil het verkopen." De stichting beschikt niet over genoeg geld om het gebouw zelf te kopen. "We hebben nog samen met de gemeente naar een aantal andere gebouwen gekeken, maar die waren of te duur of niet geschikt."

Wethouder Piet Manning (cultuur) betreurt de sluiting van de kunstuitleen. "Maar de stichting wist dat het huidige onderkomen van tijdelijke aard zou zijn." Hij zegt dat de sluiting op korte termijn echter noodzakelijk is. "De stichting weet dat ze uit het pand moet als we het verkopen. Dat is nu het geval."

Pepping bestrijdt dit. "De wethouder kan niet zeggen of de verlenging langer dan twee maanden is. Wij werken met jaarprogramma’s. Wij organiseren zo’n tien exposities per jaar. Dan moet je zeker weten dat je een expositieruimte hebt voordat je afspraken met kunstenaars maakt."

De stichting houdt echter niet op te bestaan. "Het bestuur onderzoekt nog waar we ons in de toekomst mee bezig kunnen houden."

Dagblad van het noorden

Geef een reactie