18 mei 2024

Dorpscoöperatie maakt vliegende start met pilotkoe

0

De afgelopen weken is druk overlegd over de oprichting van een dorpscoöperatie voor lokale voedselvoorziening in Stedum. Er is een koe slachtrijp, en dat is de aanleiding om te bedenken hoe daar in de toekomst mee om te gaan. Deelnemers aan dit overleg waren Lia Harkema, Margreet Wiersema,  Lies Oldenhof,  Dirk van Impe en Evert Bruinius, vanuit een verschillende achtergrond, met een gedeelde interesse in lokaal geproduceerd voedsel.

Zij zien zichzelf als een dorpscoöperatie. De coöperatie streeft de volgende doelen na:
1) De beschikbaarheid van lokaal geproduceerd voedsel voor de dorpsbevolking. De Stedumer kan zo zijn basisvoedsel kopen van Stedumer boeren, in plaats van vlees dat van de andere kant van de wereld komt.
2) Het verbeteren van de relatie boer- burger. Door met elkaar in gesprek te gaan hopen we dat de boer zijn manier van produceren gaat aanpassen op wat de consument wil en dat de consument zijn eetgedrag gaat aanpassen op wat de boer kan leveren. Dit kan bijdragen aan de leefbaarheid op het platteland.
We hebben allerlei ideeën en plannen voor de toekomst maar hebben besloten eenvoudig te beginnen met een koe, onze zogenaamde “pilotkoe”. Bij de familie Blikker (u misschien bekend van het diner op stropakken bij Stedum de boer op) loopt momenteel een vaars. Deze koe is nu twee jaar en klaar om geslacht te worden. Het dier is kerngezond, nooit behandeld met geneesmiddelen of antibiotica en het gras en kuilvoer dat ze heeft gegeten komt van de boerderij aan het Stedumermaar. We gaan het vlees evenredig verdelen in pakketten van 10 kilo, dus iedereen krijgt van alles wat, van biefstuk en entrecote tot gehakt en suddervlees.

De prijs zal achteraf door de dorpscoöperatie worden vastgesteld, afhankelijk van het gewicht van de koe en de slachtkosten, en zal tussen 8,50 en 10,50 Euro per kilo uitkomen. Als u interesse heeft in een vleespakket, kunt u dit melden voor 1 februari, per e- mail op hblikker@planet.nl . Hierbij geldt dat op = op!

www.stedum.com,

Geef een reactie