27 mei 2024

Dorpshuizen vechten om hoofd boven water te houden

0

Den Andel/Loppersum – De dorpshuizen in de provincie hebben het moeilijk. Het vinden van beheerders is voor vele een groot probleem, omdat de dorpshuizen vaak met financiële problemen te kampen hebben. Meer en meer moet een beroep worden gedaan op gemeentelijke gelden. Vrijwilligers zijn daarnaast steeds moeilijker te porren.

"Het is een voortdurend gevecht om het hoofd boven water te houden", zegt Bo Bouwman van de Vereniging Groninger Dorpen. "Het is voor beheerders moeilijk om een volledig inkomen uit een dorpshuis te halen, dus hebben ze er een baan naast. Aan de andere kant zijn vrijwilligers ook steeds lastiger te vinden." Het verdwijnen van dorpshuizen zou een flinke klap zijn. De ongeveer 120 dorpshuizen in de provincie vervullen volgens Bouwman een belangrijke functie. "Er is nog steeds een bloeiend verenigingsleven."

Oud‑wethouder Jan Boer van de gemeente Loppersum had vier jaar lang ondermeer de ‘portefeuille dorpshuizen’. "Het probleem dat een dorpshuis heeft is een maatschapschappelijk probleem. Verenigingen maken normaal gesproken veel gebruik van dorpshuizen. Er is een terugloop te constateren bij het ledental van verenigingen. Mensen hebben minder tijd en geld om naar lid te worden van een vereniging."

Een ander probleem is volgens Boer dat er steeds meer dorpsbewoners zijn die van buitenaf komen en minder gevoel hebben met het dorp. Ze gaan niet vaak naar de dorpshuizen. In Leermens zocht de dorpshuisstichting een jaar lang naar een geschikte beheerder. "In de jaren tachtig reageerden wel veertig mensen op zo’n advertentie. Nu waren er drie reacties." De dorpshuizen moeten het hebben van activiteiten die geld opleveren. In Den Andel bij dorpshuis Op Streek heeft de Stichting Dorpshuis Den Andel een activiteitencommissie in het leven geroepen. "Het blijft een gevecht om financieel het hoofd boven water te houden", zegt Anne Helbig van de stichting.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie