20 juli 2024

Duik naar mysterieus wrak Eemshaven

0

Eeuwenlang lag een eeuwenoud scheepswrak onberoerd voor de kust van de Eemshaven. Na de zomer duiken archeologen letterlijk en figuurlijk naar haar geheimen. ”We willen weten of er lading aan boord was en hoe groot het schip was”, zegt onderwaterarcheoloog Peter Stassen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.

Het schip uit de 17e eeuw werd april 2006 bij toeval ontdekt tijdens de aanleg van een nieuwe elektriciteitskabel van Nederland naar Noorwegen. Stassen noemt het een opmerkelijke vondst. ”Als er al wrakken in de Waddenzee worden ontdekt, dan gebeurt dit in het westelijk gedeelte.”

Menselijk bot

Duikers namen een kijkje en vonden onder meer een menselijk bot. Stassen: ”Er zijn ook stukken hout naar boven gehaald. We weten echter nog niet veel over het schip. Het is daarom ook niet duidelijk of het wél of niet een VOC-schip is. Daarom gaan we na de zomer voor de tweede keer naar het wrak duiken.”

Hij acht de kans klein dat het schip wordt geborgen. ”Dat doen we alleen als het echt nodig is. De restanten van het wrak worden het beste bewaard als we het laten liggen.” Maar ook onder water loopt het wrak gevaar. ”Een gedeelte ligt boven water. Dit wordt door paalwormen aangetast.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie