13 juli 2024

Op 30 april 2010 verwachten we een delegatie Duitse Stedumers in ons dorp. Dit stond al een poosje op het programma, maar gezien alle eigen drukte (Kunstspoor, speelweek, voetbalfeest) lukte dat dit jaar nog niet. De combinatie met Delfsail is destijds wel geopperd, maar dat viel nu erg dicht tegen de vakantie aan. Daarom is het bezoek verschoven naar 2010.

De combinatie met de activiteiten op 30 april is een bewuste keuze, die nog verder uitgewerkt moet worden. Waarschijnlijk betreft het alleen de vrijdagavond, omdat de gasten normaal gesproken tegen de avond worden verwacht. Zij hebben er dan een reis van 350 km op zitten, want Stedum-Beekum ligt in de buurt van Hannover, niet zover van de Harz. Het is een mooie glooiende omgeving, met aardige gastvrije mensen.

Al tientallen jaren is er een uitwisseling eens in de paar jaar met het Duitse dorp Stedum. Dat is ver hiervandaan, en lag vroeger niet zover van de Oostduitse grens, maar ook weer met ons vergelijkbaar. Platteland, een klein dorp en een gemeenschap die ook onder druk staat. Geen winkel meer, een gezamenlijke brandweer en voorzieningen die onder druk staan. Maar dat is niet de reden dat we elkaar treffen. Eigenlijk is het vooral gezelligheid en plezier hebben in gastvrijheid. Wat je over de vloer krijgt weet je niet (tenzij er al relaties met Duitse gasten liggen natuurlijk), maar het levert vaak leuke contacten op. Een aantal Stedumers kent elkaar al van jongs af aan en leefde met elkaar mee, ook met feesten en partijen. Voor het oefenen van je Duits is het natuurlijk altijd goed om zo’n uitwisseling mee te maken. Met eerdere uitwisselingen waren er zo’n 70 gasten, van alle leeftijden, ook jongeren. Onderdak werd gevonden bij de Groninger Stedumers en er is door jeugd gekampeerd bij de sporthal. Dat was in september 2004. In oktober 2006 zijn we als Groninger Stedumers naar Duitsland geweest, en hebben daar toen een heel gezellig weekend gehad, met Beierse feestavond (aangevuld met een optreden waarin het Steemer volkslaid is gezongen), spelletjes en een schiettoernooi in een boerenschuur. Groots was ook het Kaffee und Kuchentreffen in een andere boerenschuur. Daarin zijn de Duitsers niet te overtreffen. Natuurlijk was er ook regelmatig bier en worst. Zo heeft ieder zijn herinneringen. 

De contacten met Stedum-Beekum verlopen langs verschillende kanalen, waarbij onder andere de brandweer, de voetbalclub, Jehova Nissi en de schietclub al een of meer keren betrokken zijn. Op stedum.com vind je de link met de jongerenclub daar. Deze keer is er een relatie gelegd met de Oranjevereniging, hoewel die op zijn Duits natuurlijk niet bestaat. Wat er precies aan gasten komt en wat we gaan doen staat natuurlijk nog niet vast. Dat hangt ook af van het aantal gastgezinnen hier en van de mensen en verenigingen die zich voor de organisatie hiervan willen inzetten. De eerdere ervaringen zijn erg positief, en we hopen ook dit keer op een gezellig en succesvol evenement. Dat Stedum daarin wat voor elkaar kan krijgen is bekend.

Dat kunnen de Duitse Stedumers overigens ook. De schietclub heeft al eens meegemaakt hoe een Schutterskoning in Duitsland wordt gehuldigd. Daar kent men een driedaags Schützenfest, met kermis, gezamenlijk eten in de feesttent en stijldansen op de muziek van een fanfareorkest. Hoe we het hier aanpakken moet nog worden bepaald. Eén ding is zeker, de daar genoten Duitse gastvrijheid is moeilijk te overtreffen. Toch hebben we ons in september 2004 ook uitstekend gepresenteerd, met een feestavond in de sporthal, een optreden van beide orkesten op de tribune, een optocht door het dorp met beide korpsen en gezamenlijke toost op het borgterrein, een kerkdienst en een heel gezellige afscheidslunch op zondag.  

Voor de aftrap van dit evenement wordt er rond 1 oktober een avond georganiseerd, waar ook foto’s van eerdere bezoeken zullen worden getoond. Ook de Stedumer verenigingen wordt hierbij alvast gevraagd of ze ideeën hebben. Lijkt het je leuk dit evenement van nabij mee te maken, dan kun je dat alvast aangeven bij lies.oldenhof@perivert.nl, tel 551962. Uiteraard zijn de activiteiten in dit weekend voor iedereen toegankelijk, het gaat tenslotte om dorpscontact met onze Duitse naamgenoten.

www.stedum.com

Geef een reactie