29 mei 2023

Duizend liter diesel verontreinigt bodem en oppervlaktewater

Een opslagtank met 2000 liter dieselolie heeft zondagochtend- en middag 1000 liter diesel in een sloot aan de Oosternielandsterweg gelekt.

Een jongetje ontdekte het milieudelict en alarmeerde via zijn vader de politie. Uit onderzoek bleek dat zowel het oppervlaktewater als de grond waren vervuild. Hierop werd het Waterschap gewaarschuwd.

Zij ondernamen direct actie door twee dammen te plaatsen. Daarnaast werd een bedrijf ingeschakeld om de vervuilde grond op te ruimen. Ook werd de diesel uit de slot weggepompt.


Forse kosten


Het Waterschap zal de kosten van het opruimen, enkele tienduizenden euroÕs, verhalen op de 53-jarige eigenaar uit de gemeente Loppersum. De politie maakt proces-verbaal op tegen de eigenaar van de opslagtank. De politie is van mening dat de man het lekken van de olie had kunnen voorkomen en dat hem deze milieu-overtredingen zijn te aan te rekenen. De politie gaat aan de andere kant ervan uit dat er geen sprake is van opzet. Door de alerte reactie van het jongetje en het gecombineerde snelle optreden van de Groningse politie en het Waterschap Noorderzijlvest is de schade aan het milieu beperkt gebleven. 

Persberichten politie.nl

Geef een reactie