19 juni 2024

Dure Regiovisie splijtzwam in college Bedum

0

Bedum – Het college van de gemeente Bedum is verdeeld over deelname aan de Regiovisie Groningen-Assen 2030. Twee van de drie wethouders zijn tegen deelname. Ze vinden het te duur. De burgemeester en de derde wethouder (beide CDA) zijn voor. Omdat de burgemeester de doorslaggevende stem heeft komt het voorstel om mee te blijven doen toch in de raad.

De Regiovisie is een samenwerkingsverband tussen twaalf Groninger en Drentse gemeenten en de twee provincies. De deelnamekosten van 71.000 euro per jaar zou gedekt moeten worden uit enerzijds een extra toeslag op bouwgrond en anderzijds een extra verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) met 2,7 procent.


Wethouder Peter de Graaf (PvdA) denkt dat het (nog) duurder maken van de bouwgrond moeilijk wordt, en vindt het ‘een moeilijke spagaat’ dat aan de ene kant de gesneden wordt in de voorzieningen en aan de andere kant de belasting verhoogd wordt.


Wethouder Stoffer Jan Haan (ChristenUnie) vindt, net als De Graaf dat het belang van Bedum niet zichtbaar is in de Regiovisie. “We staan twee keer genoemd. Een keer als het over openbaar vervoer gaat. Voor de stations is de gemeente niet verantwoordelijk en een transferium zou mooi zijn, maar dat is vooral voor buitenlui interessant. Bedumers komen wel op de fiets. De tweede keer dat Bedum genoemd wordt zou gaan over de vervlakking van het kruispunt voor de stad. Dan is 71.000 euro wel veel.”


Het bedrag van deelname is 30.000 euro hoger dan gedeputeerde Marc Calon vorig jaar verkondigde. Haan vindt het onrealistisch dat deelnemende gemeenten dat kunnen aanvullen.


De voorstanders vinden de ontwikkeling van de regio ook goed is voor Bedum. Burgemeester Wilte Everts erkent wel dat het financieel moeilijk wordt.

www.dvhn.nl

Geef een reactie