29 mei 2024

Dwaal rond in een verlaten gebouw van Leny Stamhuis

Gelukkig het kan weer! Open Dagen in De Boekwerkplaats en wel op 5 en 6 en 12 en 13 september 2020. Er zijn weer verschillende activiteiten. Zo is er een tentoonstelling met werk van Leny Stamhuis uit Hoogezand.
Er staat natuurlijk ook weer werk uitgestald van o.a. cursisten. Bezoekers kunnen hun beschadigde boeken meenemen voor een consult bij „boekendokter” Wim Gremmen. En natuurlijk is alles „corona-proof”

Stilte
Het was stil, de afgelopen maanden, in de Boekwerkplaats in Stedum. Ook hier zorgde covid-19 voor een totale lockdown. Alle cursussen en workshops werden van het ene moment op het andere gestopt.
Gelukkig konden in juni de activiteiten weer hervat worden en alle lessen werden voor de zomer vakantie keurig ingehaald. Het was tevens een proefperiode om te zien of alles volgens de RIVM-richtlijnen en „corona-proof” kon worden uitgevoerd. En dat is gelukt!
Nu is De Boekwerkplaats dan ook weer helemaal klaar voor de start van het nieuwe seizoen. Kleinere groepen (maximaal zes personen), een extra cursusmiddag, geen koffietafel maar bediening aan tafel (dat dan weer wel).

Verlaten
Tijdens de open dagen wordt werk van Leny Stamhuis uit Hoogezand tentoongesteld. Naast stillevens, is ook de serie Verlaten Gebouwen te zien die zij gemaakt heeft hij kunstenaar René Jansen.
Die verlaten plekken hebben een mooie sfeer met vaak een bijzondere lichtinval, aldus Leny.
Leny’s werk kenmerkt zich door een vrij ingetogen sfeer. „Ik werk veel met licht en donker. Het wordt dus vrijwel nooit heel uitbundig van kleur”. zo licht Leny toe.
„Ook al vergaat het gebouw, toch heeft het nog steeds veel zeggingskracht. Het vertelt een verhaal en je gaat je afvragen: wat is hier gebeurd en wat heeft gemaakt dat het zo verlaten en vervallen is geraakt?”
Leny is al jaren „vaste gast” in de Boekwerkplaats. Haar boekbindwerk combineert zij vaak met beeldend werk, zoals ook op de tentoonstelling te zien is.

Ontmoeten
Liefhebbers van het boekbinden – in al zijn facetten – zijn natuurlijk weer van harte welkom en kunnen elkaar in Stedum weer ontmoeten en inspireren.
Vanaf half september starten weer cursussen boekbinden. Beginners leren in tien weken de fijne kneepjes van het vak van Wim Gremmen.
Tijdens de workshops verdiepen de cursisten zich in één onderwerp, bijvoorbeeld het maken van een triptiek of verschillende technieken van een vlaggenboek.

De Boekendokter
Kan die oude familiebijbel nog gemaakt worden en wat gaat dat ongeveer kosten? En dat geliefde kinderboek dat uit elkaar ligt? Bezoekers kunnen tijdens de open dagen terecht bij Wim Gremmen voor een vrijblijvend „boekenconsult”.
Wel even het boek meenemen, zodat de boekendokter een blik kan werpen op „de patiënt”.

Waar en wanneer
De open dagen zijn zaterdag 5, zondag 6, zaterdag 12 en zondag 13 september, telkens van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is uiteraard gratis.
De Boekwerkplaats is gevestigd aan de Hoofdstraat 45 (ingang hoek Lopsterweg) in Stedum.

Al worden bezoekers het liefst met open armen ontvangen, ook in de Boekwerkplaats gelden nog steeds de coronamaatregelen.
Dat betekent dat er een vaste route is, bezoekers 1,5 meter afstand en bij drukte mensen even moeten wachten.