16 juni 2024

E-mailvirussen blijven overlast veroorzaken

0

RIJSWIJK – Varianten van de e-mailvirussen Netsky en Bagle veroorzaken opnieuw overlast. Vooral Netsky.D verspreidt zich razendsnel. Producent van antivirussoftware Symantec heeft Netsky dinsdag op bedreigingsniveau vier (van vijf) gezet.

Virusexpert M. van Oers van virusbestrijder Network Associates zegt dat de snelheid waarmee Netsky.D zich verspreidt is te vergelijken met de eerdere e-mailvirussen Mydoom en Sobig. ,,Op dit moment staat Netsky bovenaan de lijst van bedreigingen.”


Het virus brengt systemen geen schade toe, maar veroorzaakt door de enorme hoeveelheid mailtjes (dinsdag in Europa meer dan een miljoen) wel overlast en vertraging. Volgens Van Oers blijft Netsky de komende dagen nog erg actief. Computergebruikers met door Netsky ge•nfecteerde systemen hebben dat dinsdagochtend geweten. Tussen 06.00 en 09.00 uur kwamen er piepgeluiden uit de speakers van besmette computers.


Dinsdagmiddag is ook Bagle.H ontdekt. Dat virus, dat ook via e-mail binnenkomt, is gevaarlijker dan Netsky, maar komt minder vaak voor. Van Oers: ,,Bagle is in staat om gegevens zoals creditcard-informatie uit besmette computers te halen.” Voor beide virussen geldt dat de computergebruiker eerst een per e-mail meegestuurd bestand moet openen, voordat het virus actief wordt.


Van Oers noemt februari 2004 de ergste virusmaand ooit. ,,We hebben bijna om de dag een virus op ‘medium’-risico moeten zetten. Dat is daarvoor nooit voorgekomen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie