21 juli 2024

Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier bieden woningeigenaren Energiebespaarbox en adviesgesprek met energiecoach aan

Woningeigenaren uit de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier worden dit jaar ondersteund bij het op een makkelijke manier energiezuiniger maken van hun huis. Bewustwording van het belang van energiebesparing is daarbij een belangrijk doel. Woningeigenaren kunnen een gratis adviesgesprek met een energiecoach aanvragen, en een deel van hen komt in aanmerking voor een Energiebespaarbox ter waarde van ongeveer 50 euro. De gemeenten ontvingen voor deze initiatieven een bijdrage van de Rijksoverheid uit de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). De uitvoering van de regeling loopt tot het einde van dit jaar.

Portefeuillehouders energie Meindert Joostens (Eemsdelta), Kristel Rutgers (Het Hogeland) en Hielke Westra (Westerkwartier): “We willen onze inwoners graag ondersteunen bij het treffen van energiebesparende maatregelen. Het verduurzamen van hun woningen zorgt voor een besparing op energiegebruik. Dat merken mensen in hun portemonnee, maar het is ook goed voor ons klimaat omdat het de CO2-uitstoot terugdringt. En dat is belangrijk voor ons allemaal.”

Energiebespaarbox
Een van de acties uit de regeling is de Energiebespaarbox. Woningeigenaren die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van hun gemeente. Met de code uit de brief kunnen ze een Energiebespaarbox afhalen bij een regionale bouwmarkt. De inhoud varieert van slimme stekkers tot ledlampen, van waterbesparende douchekop tot radiatorfolie. Er zijn vier soorten Energiebespaarboxen en mensen kunnen zelf kiezen welke box het beste bij hen past.

Energiecoaches
Daarnaast worden energiecoaches ingezet. Zij adviseren huiseigenaren in een gratis adviesgesprek over welke energiebesparende maatregelen goed passen bij hun woning. In de drie gemeenten zijn inmiddels ruim veertig energiecoaches getraind en opgeleid. Dat gebeurde samen met de Groninger Energiekoepel (GrEK). Woningeigenaren kunnen een advies van een energiecoach aanvragen via het Energieloket Groningen.

Junior Energiecoach
De drie gemeenten richten zich naast woningeigenaren ook op kinderen. Aan het project Junior Energiecoach deden meer dan honderd gezinnen uit de drie gemeenten mee. De afgelopen vijf weken gingen zij uitdagingen aan om op een leuke en leerzame manier energie te besparen in en om hun eigen huis. Zo gingen ze op lampenjacht en op stekkerexpeditie. Aan het eind ontvingen alle deelnemende gezinnen een Junior Energiecoach Diploma.