Eemshaven slibt dicht

Schippers op binnenvaartschepen ondervinden steeds meer problemen in de Eemshaven. Het komt op bepaalde tijdstippen voor dat er geen plek meer is om aan te leggen. De schippers moeten dan uitwijken naar Delfzijl in afwachting van een vrije plek. Dat kan soms dagen duren en de schippers op fikse kosten jagen.
Het gevolg is daarnaast dat ook in de havenplaats te weinig ruimte is. Binnenvaartschippervereniging Koninklijke Schuttevaer ontving al behoorlijk wat klachten van schippers. Regiovertegenwoordiger Frans Bieze: "De schippers zijn bang dat de dagenlange wachttijd standaard wordt als het zo doorgaat."
Probleem is dat de bedrijvigheid in de Eemshaven zich uitbreidt. Er komen meer ondernemingen die een vrije toegang tot het zeewater nodig hebben. Bestaande bedrijven worden groter. Het recyclingbedrijf Pouw bijvoorbeeld laat jaarlijks 600 schepen laden en lossen, maar dat moeten er veel meer worden. De bedrijven hebben ruimte nodig, die ten koste gaat van de ligplekken voor andere binnenvaartschepen. Een ander probleem is de lengte van de binnenvaartschepen. Die worden steeds groter en hebben dus meer ruimte nodig.
Directeur van Groningern Seaports Harm Post kent de problemen. "Eigenlijk is het een positief probleem. Het is ontstaan door het succes van de haven. De overslag steeg afgelopen jaar van 7,2 tot 7,7 miljoen ton. Maar het moet niet erger worden, want dan wijken de schepen uit naar andere havens en kost het ons omzet. We ontwikkelen nu plannen om de problemen het hoofd te bieden."
Post wil de capaciteit in de Eemshaven met vijftig procent (tien ligplaatsen) uitbreiden door drijvende steigers aan te leggen. Diezelfde methode kan ook in Delfzijl toegepast worden.
Dagblad van het noorden