20 juli 2024

Eemshavenweg nog breder maken

0

Het provinciebestuur van Groningen overweegt een steviger aanpak van de Eemshavenweg (N46). Nadat bij een opknapbeurt deze zomer was verzuimd de zijstroken op de wettelijk vereiste breedte te brengen, werd besloten die fout te corrigeren. Gedeputeerde staten bekijken of ze de weg met meer decimeters dan gepland, kunnen verbreden naar 8.60 meter.

"We willen de blunder meer dan goed maken", zegt gedeputeerde Henk Bleker. "Als je kijkt naar wat we eigenlijk beogen, denk je: laten we het nu in een keer helemaal goed doen." Dat betekent tussen Groningen en de Eemshaven geen betonranden maar asfalt langs de rijbaan."

Volgens Bleker oogt de weg straks een stuk mooier. "Niet alleen de zijstroken, ook de rijbanen worden breder. De weg wordt comfortabeler en veiliger." De komende dagen moet blijken of werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd voor het beschikbare bedrag van 1,7 miljoen euro.

Is dat het geval, dan kan het provinciebestuur op zoek naar een aannemer. De extra verbreding neemt meer tijd in beslag. Met straks de winter voor de deur, denkt de gedeputeerde dat het beter is de klus volgend jaar maart aan te besteden. Gaat ‘het feest’ niet door dan blijft de provincie bij het voornemen om dit jaar zijstroken van beton te maken.

In beide gevallen hoeft de Eemshavenweg niet te worden afgesloten. Overigens onderneemt de provincie stappen tegen de aannemer die deze zomer de zijstroken niet breed genoeg maakte. Bleker: "De aannemer is afgeweken van het bestek. Met hem voeren we pittige gesprekken. Wij gaan evenmin vrijuit. Van onze kant is onvoldoende controle geweest op de werkzaamheden."

De provincie denkt een extra brede weg in de toekomst beter te kunnen onderhouden. "Omdat er over de volle breedte alleen maar asfalt ligt. Technisch gezien maakt dat het onderhoud eenvoudiger", aldus Bleker.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie