25 juli 2024

‘Een dorp zonder school houdt op te bestaan’

0

Tjuchem/Overschild – “Een dorp waar geen school is, houdt op te bestaan.” Schoolleidster Dea Olthuis van basisschool Lutje Til in Tjuchem is daar heilig van overtuigd. Ze weigert zich dan ook zonder meer neer te leggen bij het plan van de gemeente Slochteren om in het kader van bezuinigingen de dorpsschool op te heffen. “We gaan vechten voor het behoud van onze school.”

De plannen zijn Olthuis, en ook haar collega Annelies Langevoort van basisschool Schaldmeda in Overschild, die een zelfde lot is beschoren, rauw op het dak gevallen. In een eerste reactie reageren ze geschokt, maar inmiddels zwijgen ze. De gemeente heeft hun, na alle ophef die is ontstaan en na hun uitlatingen richting Dagblad van het Noorden, gisteren een spreekverbod opgelegd. Ze mogen er zelfs niet met de ouders van de leerlingen over praten, terwijl de onrust enorm is.

“De grote vraag is op welke termijn de school dicht moet en hoe de gemeente dat denkt te regelen”, zegt Dea Olthuis. “Ik werk hier nu 16 jaar. Dan is het toch triest dat je op deze manier, zo plotseling, op de hoogte wordt gebracht van dergelijke plannen met zulke verstrekkende gevolgen.” Langevoort: “De plannen op zich zijn al erg genoeg. Dat er dan zo slecht gecommuniceerd wordt, maakt het nog erger.”


Gissen


Naar het hoe en waarom kunnen ze alleen maar gissen. Het enige dat ze weten is dat de gemeente af wil van de kosten voor het in stand houden van de gebouwen. En juist daar kan in overleg met de scholen en dorpen best een oplossing voor worden gevonden, zo is hun overtuiging. “Door zelfwerkzaamheid van de bevolking zijn in Tjuchem veel zaken gerealiseerd: tennisbanen, gymzaal, sportvelden”, somt Olthuis op. “Jammer dat de gemeente niets met ons heeft besproken.”


Veel erger vinden ze het dat de dorpen zonder school een langzame dood dreigen te sterven. Olthuis: “Komen en blijven hier dan nog wel jonge gezinnen?” Een regelrechte ramp, noemt ook Langevoort de plannen. “Er blijft niets over in de dorpen op deze manier.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie