11 december 2023

Een nieuw pad door het Stedumer Bos!

0
Er is dit jaar weer hard gewerkt in het Stedumer bos tijdens de landelijke natuurwerkdag. Landschapsbeheer organiseert deze dag altijd op de eerste zaterdag in november. Ook in de provincie Groningen kon weer op verschillende plekken meegeholpen worden aan natuuronderhoud. Het Stedumer bos was nu voor het 4e jaar één van de locaties waar gewerkt is.
Onze werkzaamheden bestaan vooral uit bosrandenbeheer en dat is ook dit jaar gedaan. Maar we hebben dit jaar ook wat bedacht om nog meer van het bos te kunnen genieten.
De kinderen hebben namelijk samen met hun ouders en andere vrijwilligers een mooi kronkelpad gemaakt in het bos!
U kunt het nieuwe pad vinden als u vanaf het Reinderspad rechts langs het vennetje naar het stuk bos loopt. Er zijn daar met de bosmaaier paden gemaakt, dus van de brandnetels hebben we geen last meer. Bovendien levert dat in het stuk naast het vennetje ook nog extra wandelmogelijkheden op!
Alle kinderen hebben eerst in het stuk bos het pad uitgestippeld. Er is vervolgens flink gezaagd en de omgezaagde bomen zijn langs het pad gelegd. Zo is het voor iedereen goed te zien waar het pad loopt. Je kunt nu prachtig door dit stuk bos lopen en komt uiteindelijk aan de zuidkant van het bos uit.
We hadden dit jaar ook weer een aantal mensen met een kettingzaag in ons midden. Van tevoren hadden we met de Opzichter van Staatsbosbeheer een ronde door het bos gemaakt om te overleggen wat we dit jaar zouden aanpakken. Langs het Reinderspad is een stuk waar o.a. veel Hazelaars en Meidoorns staan. Vlak erachter is een rij bomen weg gehaald, zodat de Hazelaars en de Meidoorns meer ruimte hebben om uit te groeien. Hetzelfde is gedaan langs de zuidkant, waar een aantal Lindes staan. Je zag ze haast niet door de Essen die er omheen stonden, maar nu staan ze mooi vrij en kunnen ze verder uitgroeien.
                                                                             
Naast een nieuw pad, een bijdrage aan een mooie, dichte en gevarieerde bosrand, leverde het ook weer een partij hout op voor de zagers. Bovendien was het voor iedereen weer een gezellige ochtend. U kunt op www.stedum.com de foto’s bekijken.
 
Alle vrijwilligers heel erg bedankt voor het mooie ontwerp voor het pad, het harde werken om het te maken en voor het bosrandenbeheer!

Dorpsbelangen Stedum

Geef een reactie