21 april 2024

Een verloren munt uit Garrelsweer

0

Garrelsweer – Er gaat een mooi verhaal in Garrelsweer. In de middeleeuwen zouden er voor het dorpje munten zijn geslagen. EŽn zou nog in het Hermitage museum in het Russische St.Petersburg liggen. Het is vooralsnog niet meer dan een legende, maar de Garrelsweersters willen het kleinood graag tijdens het 950 jarig bestaan van het dorp exposeren.

Voor voorzitter Gerard Vos van de historische vereniging bood het verhaal voldoende houvast om een zoektocht naar het muntje te starten. “We willen een verzoek bij het museum indienen om de munt in 2007 tentoon te stellen in Garrelsweer. Dat zou een mooie stunt zijn”, aldus Vos. Hij heeft inmiddels een brief gestuurd naar het zustermuseum van de Hermitage in Amsterdam. Dat museum kan echter nog niet zeggen of de munt echt in de collectie zit.

In 1057 kreeg Garrelsweer, samen met Westeremden en Winsum, het munt- en tolrecht. Er werden toen muntjes geslagen voor de drie dorpen. “Dat is vrij uniek. Het waren de enige dorpen in Groningen die een eigen munt kregen”, zegt conservator Egge Knol van het Groninger Museum.

Via de handel in het Oostzeegebied, verlieten de muntjes Nederland. En zit Garrelsweer dus zonder. Knol toont zich enigszins verbaasd over de zoektocht van de enthousiaste historici van Garrelsweer. “De Hermitage? Waarom Rusland? Ik zal eens in onze eigen collectie kijken.” De conservator duikt een paar uur later twee kleine muntjes op. “Deze zijn hoogstwaarschijnlijk geslagen in Garrelsweer. Van ŽŽn weet ik het zo goed als zeker. Ze zijn gekocht door het museum in 1917, voor vijf en drie gulden.” Een derde muntje komt uit Winsum.

Dat de Garrelsweerster munt zeer waarschijnlijk dicht bij huis is, wekt totale verbazing bij de historici. Vos: “Echt? Goh, nou hartstikke mooi.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie