22 juni 2024

Eerste vuilwaterzuivering in Bierum geplaatst

0

Delfzijl – Wethouder Marian Scharft van Delfzijl heeft woensdagmiddag het eerste iba-systeem (individuele behandeling voor afvalwater) geplaatst in deze gemeente bij een woning aan de Nieuwstad in Bierum. Deze ‘afvalwaterzuivering aan huis’ moet vanaf 1 januari 2005 bijna gemeengoed zijn in de Nederlandse buitengebieden, waar nog geen riolering is aangelegd. Want dan mag vuil afvalwater, al dan niet via de septictank, niet meer op het oppervlaktewater geloosd worden.

In sommige gemeenten (De Marne) is de belangstelling voor het iba-systeem zeer gering, maar op het gemeentehuis te Delfzijl is men tevreden over het aantal aanmeldingen tot nu toe. ”In de eerste fase, die de buitengebieden rond Bierum, Holwierde en Krewerd omvat, heeft nu al zo’n 60 procent van mensen ingetekend voor een iba”, zegt gemeentevoorlichter Miriam Visser.


Hoewel de eigenaars of gebruikers van de betrokken percelen zelf verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van afvalwater, heeft de gemeente uit oogpunt van het milieu en de rechtsgelijkheid een collectieve oplossing aangeboden, waarbij de kosten voor de burgers zo laag mogelijk blijven. Het iba-systeem wordt gratis geleverd en geplaatst, de gebruikers betalen alleen een eenmalig aansluitrecht (378,40 euro) en een jaarlijks rioolrecht (121,05 euro). Het waterschap Noorderzijlvest of Hunze en Aa’s zorgt voor het onderhoud van het iba-systeem en het verhelpen van storingen.


De kosten voor de gemeente Delfzijl voor het project, dat in de zomer van 2005 moet zijn afgerond, bedragen 1,8 miljoen euro.


Toch kiezen veel bewoners in de buitengebieden er voor om zelf een oplossing te kiezen en te betalen voor hun afvalwater. ”Er zijn ook alternatieven met gebruikmaking van een bestaande gierkelder, een aanpassing in de septictank of de aanschaf van een eenvoudiger en goedkoper iba-systeem dan de gemeente gratis aanbiedt”, aldus Visser. ”Maar dat systeem moeten de mensen dan wel zelf kopen en onderhouden. Een nadeel van het goedkope zogenoemde ‘iba 1 systeem’ is dat het afvalwater slechts voor 50 tot 60 procent wordt gezuiverd. Het ‘iba 3a’ systeem dat wij plaatsen zuivert het water tot 97 procent.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie