30 mei 2024

‘Effect zwelklei bij aardbevingen is nog groter’

0

De effecten van de in Groningen veel voorkomende zwelklei op schade bij aardbevingen zijn volgens Peter van der Gaag, van het Rotterdamse geologisch bureau Groundcontrol, waarschijnlijk nog groter dan aanvankelijk gedacht werd.

In zijn onlangs uitgekomen rapport toont Van der Gaag aan dat zwelklei onder invloed van meer en minder water kan uitzetten en krimpen en daardoor grotere schade teweeg kan brengen bij aardbevingen. Uit de eerste resultaten van een vervolgonderzoek zegt Van der Gaag aan te tonen dat er meer effecten zijn.


”Wat blijkt is dat de klei namelijk ook bij droogte schadelijke gevolgen kan hebben na aardbevingen. Bij droge periodes droogt die grond namelijk zo uit dat er grote scheuren in de grond ontstaan. Het blijkt dat die scheuren zich bij een aardbeving zelfs kunnen doorzetten tot in de bebouwing. Wij zijn bezig met proeven om dat verband aan te tonen. Dergelijke effecten zouden het nog noodzakelijker maken de grondwaterstand te verhogen en constant te houden.”


Niet netjes


Van der Gaag vindt overigens dat de provincie Groningen hem niet helemaal netjes heeft behandeld. Begin dit jaar bood hij op het provinciehuis zijn zwelklei-rapport aan aan de burgemeester van Loppersum. Het rapport zou serieus genomen worden door de provincie. ”Via een omweg heb ik echter gehoord dat ze mijn rapport hebben laten testen door drie grote instanties. Ze hebben me dat niet eens even gemeld.”


Provinciewoordvoerder Wim Trip geeft echter aan dat Van der Gaag bij overhandiging is meegedeeld dat het rapport door de drie instanties bekeken zou worden.


Volgens Van der Gaag heeft ŽŽn van die drie instanties, ICT, zich in een eerder stadium al eens negatief uitgelaten over zijn rapport. ”En dan moeten ze het nu gaan beoordelen.”


Overtuigd


Van der Gaag is er wel van overtuigd dat de instanties niet anders kunnen dan toegeven dat het verband bestaat. ”Maar daarmee moeten ze toegeven dat ze zelf de afgelopen jaren hier blind voor zijn geweest. Dus ze zullen daar ongetwijfeld een heel diplomatieke uitspraak over doen”, lacht Van der Gaag.

www.dvhn.nl

Geef een reactie