27 mei 2024

Eigenaar ‘verboden’ hond naar rechter

0

GRONINGEN – Een 32-jarige hondenbezitter uit Delfzijl heeft de rechtbank in Groningen gevraagd zijn hond niet te laten doden.

De Staffordshire is door de gemeente Leek in beslag genomen omdat het om een pitbullachtige hond zou gaan. Het houden van deze dieren is verboden. De gemeente wil het 3 jaar oude dier nu laten inslapen.

Maar volgens eigenaar Erik Maat gaat het niet om een raszuivere pitbull maar om een kruising tussen een Staffordshire en een Rottweiler. De inbeslagname is dan ook niet terecht, zo zegt Maat.

Overigens vindt de Algemene Inspectiedienst steeds vaker verboden pitbullachtige honden in Noord-Nederland.

In korte tijd zijn al 60 gevaarlijke honden in beslag genomen. Het gaat vooral om Amerikaanse en Engelse Staffordshire terri‘rs. Deze honden zijn verboden, omdat ze onverwachts kunnen aanvallen en flink kunnen bijten. De eigenaar van zoÕn hond moet bewijzen dat het een rashond zonder kenmerken van een pitbull is, anders moet hij worden afgemaakt.

Volgens de AID is de toename te verklaren, door een scherpere controle. Omwonenden en politie zijn alerter op deze honden en maken er vaker melding van.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie