21 mei 2024

Eigenaar Wedgwoodmuseum wacht opbrengst rustig af

0

Zuidwolde – Dinsdag komt bij Sotheby’s in Amsterdam de collectie van het voormalig Wedgwood museum in Zuidwolde onder de hamer. Eigenaar Johan van der Werf heeft het museum inmiddels totaal ontmanteld en is druk aan het verven en behangen om van de ruimtes, waar ooit de vitrines vol stonden met topstukken van het wereldberoemde servies, weer gewone slaapkamers te maken.

Toch lijkt hij zijn collectie niet eens echt te missen. ”Ik heb lange tijd geprobeerd om ergens het museum onder te brengen, maar dat is helaas niet gelukt. Een aantal stukken die ik zelf heel mooi vond heb ik achtergehouden, maar dinsdag gaan er bijna tachtig kavels onder de hamer.”


Over de opbrengst durft Van der Werf niks te zeggen. ”Natuurlijk staan er richtprijzen bij, maar dat zegt helemaal niks. Het is de koper die bepaalt wat hij er voor over heeft. En het is heel makkelijk jezelf rijk te rekenen, maar ik moet het geld eerst maar eens op de giro zien staan. Bovendien gaat er ook een aanzienlijk deel van de opbrengst naar het veilinghuis.” De eigenaar van de collectie gaat zelf niet naar de veiling. ”Dat heeft geen enkele zin. Ik ga wel even naar de kijkdag, zaterdag, om te zien hoe alles erbij staat.” Over wat hij met geld gaat doen, kan Van der Werf nog niks zinnigs zeggen. ”Voordat ik tussen vier plankjes lig zal het wel op zijn. Dat uitgeven is niet het grootste probleem.” Eind jaren tachtig opende het Wedgwoodmuseum in Zuidwolde de deuren. Begin dit jaar was het Van der Werf duidelijk dat er geen toekomst meer was voor zijn museum en besloot hij de collectie te laten veilen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie