25 april 2024

Einde zoektocht naar munitie op strand Delfzijl

0

Delfzijl – Het afgraven en zeven van het strand van Delfzijl is afgerond. In de komende dagen wordt het afgegraven zand weer verspreid over het strand. Er volgt dan een laatste scan. Volgende week maandag besluit de gemeente op basis van de uitslag van de scan, wanneer het strand weer wordt vrijgegeven.

Na bijna vier weken van graven en zeven door het bedrijf Leemans zijn slechts twee brisant pantsergranaten gevonden. De granaten werden op 27 juli gevonden, vlakbij de kustlijn en zijn inmiddels door de Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) tot ontploffing gebracht. Aanleiding voor de afgraving van het strand was de vondst van munitie tijdens de Pinksterfeesten, eind mei.


Naast de twee granaten werd vooral veel puin uit het zand gehaald. In totaal ruim dertig kubieke meter. ”Lege blikjes, spijkers en ‘voetjes’ van steigers en hekken en drie emmers”, aldus een medewerker van Leemans. ”Er zijn ook veel zwerfkeien uit het zand gehaald. Deze bevatten ijzer en zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de verstoringen die werden waargenomen door onze meetapparatuur.”


Delfzijl heeft als gevolg van de munitiekwestie te maken met een aantal forse tegenvallers. Niet alleen is het strand al weken afgesloten voor het publiek, maar de schoonmaakoperatie kost Delfzijl ook nog eens een flinke duit. De kosten zijn geschat op ongeveer 150.000 euro, maar dit bedrag wordt verminderd met rijkssubsidie. Dan ligt er nog een claim van Fokko Schipma, eigenaar van het strandpaviljoen Tequilla Sunrise. Hij eist tenminste 50.000 euro van de gemeente, wegens inkomstenderving.


Mogelijk volgt er nog een claim van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), die zegt dat Delfzijl een mondelinge overeenkomst met het bedrijf heeft geschonden. KWS zou toegezegd zijn de schoonmaakklus te krijgen. Tenslotte is er nog de politiek. Er zijn partijen die willen weten waarom Delfzijl niet is ingegaan op offertes van andere bedrijven, die de klus voor ‘slechts’ enkele tienduizenden euro’s beloofden te klaren

www.dvhn.nl

Geef een reactie