20 mei 2024

EK-voetbal: let op brandveilige versiering

0

Op vrijdag 8 juni begint het Europees kampioenschap voetbal. De eerste café’s, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. Ook in winkels worden inmiddels de eerste oranje versieringen aangebracht. Deze vele versieringen, hoe sfeervol en kleurrijk ze er ook uitzien , zijn helaas nog te vaak van brandbaar materiaal en kunnen gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. De brandweer vraagt u alert te zijn op de brandveiligheid van de slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa’s.

Veel mensen kijken thuis naar het EK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. De brandweer vraagt hierbij specifieke aandacht voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren langs de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4,2 meter en breder dan 3,5 meter. Dan kunnen vuilnisauto’s en de auto’s van de hulpdiensten ongehinderd passeren.
Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Jammer genoeg is het nog bij veel materialen lastig om te zien of ze brandveilig zijn of niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.
Horeca
Ook horecagelegenheden proberen er weer een gezellig oranjefeest van te maken. Diverse Groninger gemeenten geven hierover extra voorlichting en voeren controles uit bij horecabedrijven. Ook bezoekers wordt gevraagd alert te zijn. Niet alle rood-wit-blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat de nodige risico’s met zich meebrengen. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.
Tips op een rijtje voor veilig feestvieren:
• niet alle rood-wit-blauw of oranje vlaggetjes die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt;
• houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de temperatuur kan oplopen;
• zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4,2 meter hangen. Houd een breedte van tenminste 3,5 meter vrij;
• gebruik brandveilig materiaal.

www.brandweergroningen.nl

Geef een reactie