16 juni 2024

Elektrisch deelvervoer in Stedum

Je hebt het waarschijnlijk al gezien dat er recent bij het Haventje van Stedum een laadpaal voor elektrische auto’s is geplaatst. Deze paal zal gebruikt gaan worden door de pas opgerichte coöperatie DeelSlee voor elektrisch deelvervoer.
Een enthousiast kernteam vanuit diverse zorgcoöperaties, energiecoöperaties en dorpsbelangen zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met om Elektrisch Deelvervoer te realiseren in de gemeente Loppersum.
Stedum is één van de dorpen waar de eerste auto’s beschikbaar komen.

Bereikbaarheid en duurzaamheid gaan hand in hand bij elektrische deelauto’s. Met het plaatsen van een elektrische deelauto in een dorp of wijk kunnen bewoners eenvoudiger naar de dokter, even een boodschap doen of op bezoek gaan als er geen eigen auto beschikbaar is.
Ervaringen elders leren ook dat bij de beschikbaarheid van een deelauto in de buurt de aanschaf van een tweede auto helemaal niet nodig is of zelfs de deur uit kan.
Door de promotie worden mensen ook bewuster van de vaste kosten van een eigen auto.
Het is net als bij zonnepanelen, men wordt zuiniger, in dit geval op de autokilometers.

Het zou mooi zijn als veel inwoners van de auto’s gebruik gaan maken. Maar wat is een deelauto precies? Hoe werkt het systeem? Hoe meld je je aan? Veel vragen waar wij graag een antwoord op willen geven.
Algemene informatie vind je op: www.deelslee.nl. Op de site kan je je ook als gebruiker aanmelden.

De coöperatie regelt alle praktische zaken zoals aanschaf en beheer van de auto’s, maar ook de aanmeldingen van gebruikers en de administratie van het gebruik.
Het zou mooi zijn als veel inwoners van de auto’s gebruik gaan maken.
Maar wat is een deelauto precies? Hoe werkt het systeem? Hoe meld je je aan? Veel vragen waar de coöperatie graag een antwoord op wil geven, maar kan dat niet alleen. Daarom zoeken wij enthousiaste ambassadeurs en beheerders.
ambassadeurs
Zij zijn het aanspreekpunt voor deze vragen. Zij begeleiden nieuwe gebruikers bijvoorbeeld bij het registreren of bij een eerste rit.
De ambassadeurs vormen het lokale gezicht van dit deelinitiatief en dragen het met de hulp van promotiemateriaal uit.
beheerders
Zij zorgen dat de auto’s in topconditie blijven en dat deze schoongemaakt wordt. Zo zal de auto ook af en toe voor een beurt naar de garage moeten. De beheerders bieden ook lokale ondersteuning bij de laadpalen en kunnen nieuwe gebruikers wegwijs maken met praktische zaken, zoals hoe koppel je de auto aan of af.
Het zou mooi zijn als we voor beide functies 2 mensen hebben. Je krijgt uiteraard eerst zelf een ‘opleiding’ zodat je weet van alle in en outs.

Heb je interesse in een functie of wil je meer weten over de DeelSlee en de mogelijkheden kan je mij bellen op 0629 55 02 35 of mailen dfwvanimpe@gmail.com.

Dirk Van Impe
Stedumer Energie Coöperatie