26 februari 2024

Emden zit Eemshaven in het vaarwater

0

Eemshaven – De stad Emden werkt achter de schermen koortsachtig aan het ‘binnenhalen’ van cruiseschepen van de Meyer Werf. Daarmee zit de Duitse havenstad de directie van de Eemshaven in het vaarwater. Al jaren is de Noord-Groningse haven de ideale haven voor de afwerking van de droomschepen.

Of de Emder lobby kans van slagen heeft, is de vraag. Meyer is uitermate tevreden over de Eemshaven. Ondanks dat de reistijd van Papenburg naar Noord-Groningen meer tijd in beslag neemt, heeft de Eemshaven financi‘le voordelen. ”Als we in Emden een cruiseschip afbouwen zijn we veel meer geld kwijt aan personeelskosten. Voordat een groot schip de haven van Emden uitvaart ben je zo zes uur kwijt”, zegt Meyer woordvoerder Peter Hackmann.


”Spijtig omdat er honderden mensen, van wie veel hoogopgeleide ingenieurs aan boord zijn. Ze kunnen enkele uren niet werken en dat kost ons veel geld.” Toch houdt Hackmann een slag om de arm. ”Per schip bekijken we of we voor de Eemshaven of Emden kiezen.”


De banden tussen Meyer en Emden zijn sinds de aflevering van het laatste cruiseschip Jewel of the Seas, in april van dit jaar, aangehaald. Het schip is weliswaar in de Eemshaven afgebouwd, maar Emden was eveneens in de race. De directie van Meyer lonkte naar Emden, omdat in de Eemshaven bijna gelijktijdig de export van militaire voertuigen plaatshad. Strenge veiligheidsmaatregelen maakten de komst van het cruiseschip twijfelachtig. Uiteindelijk was het transport vertraagd, waardoor Meyer toch naar de Eemshaven kwam.


Indonesisch schip


De haven van Emden maakt wel kans, ten koste van de Eemshaven, om het nieuwste paradepaardje van Meyer binnen te halen: een passagiersschip voor Indonesi‘. Het besluit is nog niet definitief. Deze week nog maakt de werf bekend voor welke haven ze kiest. Aan het einde van deze maand moet het schip afgebouwd zijn. Emden mocht in 1996, met de Century, voor het laatst een cruiseschip begroeten

www.dvhn.nl

Geef een reactie