18 juni 2024

Ensemble Leporello speelt ‘Arabische Nacht’

0

"Arabische nacht" van de Duitse auteur Roland Schimmelpfennig is  oorspronkelijk een stuk voor vijf acteurs. In de versie van het  Belgische Ensemble Leporello wordt het stuk uitgevoerd door één verteller en een pianiste. Het is een zeer muzikale vertelling die de toeschouwer opzuigt in een fantasie waarin Shakespeares  “Midzomernachtsdroom”, vertellingen van 1001 nachten en Mozarts “Entführung aus dem Serail” in doorklinken.

Op donderdag 29 maart speelt Ensemble Leporello “Arabische Nacht”  in Vita Nova in Middelstum. Aanvang 20.15 uur. Entree 11,50 euro.
De regie en de begeleidende muziekpartituur ontstonden ‘op de vloer’, in de loop van de repetities: een collectieve creatie van acteur-regisseur Dirk Opstaele, pianiste Iris De Blaere en componist Frank Nuyts. Frank Nuyts is één van de belangrijkste hedendaagse componisten in Vlaanderen. Zinsdeel per zinsdeel, tafereel na tafereel  is zijn partituur voor piano met de regie en het spel meegegroeid. Alles wat op het toneel  te horen of te zien is wordt als tekst opgevat. De pianomuziek  evolueert zorgvuldig met de zinsdelen en bepaalde mimische elementen. Op hun beurt zitten de gesproken woorden en de bewegingsfrasen met grote precisie in de muzikale akkoorden vervat. Op het eerste gezicht maak je als toeschouwer een eenvoudige vertelling mee, maar al gauw besef je dat op het toneel niets aan het toeval wordt overgelaten. Het is een schoolvoorbeeld van een oude vertelvorm: het ‘recitativo accompagnato’. Geen décor, geen projecties, geen versterking, geen lichtveranderingen… Louter door het gebundelde spel van de verteller en de pianiste wordt de verbeeldingskracht van het publiek aan het rollen gebracht.
Artistiek leider Dirk Opstaele gaat ervan uit dat het theater, als oude suggestietechniek, zijn volle betekenis krijgt in de ziel van de  toeschouwer. De ware inhoud van de voorstelling is in essentie ‘datgene  wat het publiek zich voorstelt tijdens de voorstelling’. Muziek, woord, gebaar zijn daarbij sinds oudsher de belangrijke media. De rest wordt ad  hoc aangevuld door de ‘schouwende geest’. Ensemble Leporello komt sinds meer dan twintig jaar naar Groningen, onlangs met “Minnevozen”, een bruisende komedie waar zangers, acteurs en orkestleden (12 man in totaal) in hecht samenspel een stuk van de  18e eeuwse Marivaux speelden. Behalve in de Stadsschouwburg, stond
Ensemble Leporello al in het Grand Theater en in verschillende andere zalen in Noord-Nederland. De voorstellingen tonen steeds een vorm van fijn georkestreerd totaaltheater waar het spelplezier van afspat. Het ambachtelijke gaat er gepaard met experiment en het gezelschap brengt zowel antieke, klassieke als hedendaagse  auteurs. Tegelijkertijd zijn de voorstellingen, daar gaat de groep prat  op, in grote mate toegankelijk en is een vorm van humor nooit ver weg. Ensemble Leporello heeft een profiel dat geen enkel andere groep in België heeft. Het is één van de weinige repertoiregezelschappen en houdt  steeds een zevental titels op de affiche, in het Nederlands en in het  Frans. Leporello brengt op die manier 150 à 200 voorstellingen per seizoen, voornamelijk in België, Frankrijk en Nederland. De overtuiging  dat een voorstelling sterker (preciezer, plezieriger, rijker) wordt  naarmate zij meer wordt uitgevoerd ligt aan de basis van deze politiek. Tegelijkertijd met het spelen en raffineren van het repertoire worden  steeds nieuwe voorstellingen bijgemaakt. Omdat Leporello zonder décor of technische hulpmiddelen optreedt kan overal waar een lege ruimte is gespeeld worden.

www.stedum.com

Geef een reactie