26 mei 2024

Essent Kabelcom onderzoekt mogelijkheden supersnel internet.

0

Essent Kabelcom, moederbedrijf van internetprovider @HOME, start een onderzoek naar de mogelijkheden om de snelheid van breedbandinternet drastisch op te voeren. In eerste instantie vijf keer zo snel om later uit te groeien naar nog veel hogere snelheden.

De tweede kabelmaatschappij van Nederland heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Finse bedrijf Teleste.
Dit maakte Essentkabelcom directeur Bernard Dijkhuizen vandaag bekend op het derde Essentkabelcomgres in het Gelderse Lent.

Technici van beide bedrijven staan aan de wieg van de nieuwe techniek die ethernet via de kabel heet. In het Engels ook wel ethernet to the home genoemd(ETTH). Ethernet via de kabel is een techniek waarmee via het coax kabelnetwerk snelheden van meer dan 10mb per seconde, later 50 mb per seconde en uiteindelijk 100mb per seconde kunnen worden gehaald. Zowel in download- als in uploadsnelheid. Ter vergelijking: de huidige @HOME-breedbandsnelheden liggen rond 2 mb per seconde.

Het grote voordeel van Ethernet via de kabel is dat modems overbodig worden. De computer kan rechtstreeks worden aangesloten op het netwerk van Essent Kabelcom. Eenvoudigweg door de computer aan te sluiten op de wandcontactdoos van de kabel. Ander voordeel is dat deze nieuwe techniek met dergelijke snelheden vele malen goedkoper is in aanleg dan een totaal nieuw glasvezelnetwerk.

Essent Kabelcom zal begin volgend jaar starten met de introductie van deze superbreedbandverbinding. Na een grootschalige proef zal een evaluatie plaatsvinden waarna duidelijk wordt op welke wijze ethernet via de kabel in het Essent Kabelcomgebied wordt ge•mplementeerd.

Essent kabelcom is met 1,7 miljoen aansluitingen de tweede kabelmaatschappij van Nederland. Naast internet biedt Essent Kabelcom ook digitale en analoge televisie en telefonie. Het verzorgingsgebied strekt zich uit van Sneek en Groningen tot Maastricht en Bergen op Zoom. Essent Kabelcom is een divisie van Essent NV.

Teleste is een multinationaal bedrijf gespecialiseerd in data- en videocommunicatie. Op deze markten is Teleste ŽŽn van de grootste spelers wereldwijd. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs van Helsinki.

© Archief www.stedum.com

www.essent.nl

Geef een reactie