2 maart 2024

Experiment met polsbandjes in disco is succes

0

Middelstum – Dezelfde omzetcijfers, geen gezeur aan de bar en geen gedonder met de wet. Eigenaar Peter Zuidhof van discotheek Moonlight in Middelstum ziet het experiment met aan leeftijd gerelateerde polsbandjes als een groot succes. Ook op het muziekfestival Sunsation kunnen jonge bezoekers zonder bandje straks geen alcoholische dranken krijgen.

Sinds de jaarwisseling krijgen alle bezoekers van Moonlight een bandje om de pols. Iemand die zestien of zeventien is, mag zwak alcoholische dranken nuttigen en krijgt een geel bandje. Wie achttien is of ouder kan alleen een vodkaatje bestellen als hij of zij een blauw bandje draagt. Een bezoeker die zich niet legitimeert, krijgt geen bandje en dus geen drank. ”We hebben dit systeem ingevoerd omdat we verantwoordelijk zijn voor onze bezoekers en hun drankgebruik. Daarnaast kunnen we boetes krijgen van duizenden euro’s als we schenken aan de jeugd”, legt Zuidhof uit.


De eigenaar is zeer te spreken over het experiment. Het systeem blijft dus bestaan. ”Aan de bar hebben we geen lange discussies meer tussen de barman en de bezoekers over hun leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is gestegen. Het is nu wat gemoedelijker in de disco. Ouderen kunnen beter omgaan met drank”, zegt Zuidhof.


Nadelen zijn er ook. ”Bezoekers die al ver boven de achttien zijn moeten zich toch legitimeren en met een bandje lopen. Dat vinden ze soms wel wat vervelend.”


Henk van Heuveln, organisator van het muziekfestival Sunsation, heeft het experiment gevolgd. ”Ik ben erg enthousiast over de bandjes. Wij gaan het systeem ook invoeren.” Bij Sunsation krijgt iedereen die ouder is dan zestien een bandje. Op het festival wordt geen sterke drank geschonken.Lange rijen


Bedrijfsleider Flip Kuiper van discotheek Temptation in Appingedam is geen voorstander van de polsbandjes. ”Aan het systeem hangt een prijskaartje. We hebben in de horeca al zoveel extra kosten door de nieuwe regels. Daarvoor moet de gast uiteindelijk betalen. Daarnaast moet er gecontroleerd worden bij de deur en dat levert lange rijen op.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie