20 juli 2024

Expositie weefwerk Selma Van Rijn tijdens Open Dagen

0


Bij Boekbindatelier Wim Gremmen in Stedum zal van 4 tot 12 september weefwerk van Selma van Rijn-Zeilstra te zien zijn. De expositie wordt ingericht in het kader van de jaarlijkse Open Dagen van de Boekwerkplaats in Stedum, in de eerste twee weekenden van september.

Al het getoonde weefwerk heeft het thema ‘vergeten’. Selma van Rijn-Zeilstra uit Stiens (Friesland) weeft al bijna twintig jaar. Vorig jaar was werk van haar te zien bij een landelijke expositie in de Grote Kerk van Deventer. Sinds het begin van 2010 weeft ze bij Maria de Werker. In deze weefgroep  is veel ruimte voor experiment en ontwikkeling.   Vanaf januari is het thema ‘vergeten’ onderzocht. Hoe kun je dit thema in weefwerk vorm geven?
Selma  van Rijn heeft twintig werkstukken gemaakt waarin ‘vergeten’ steeds weer anders wordt belicht. Ze gebruikt  bijvoorbeeld de techniek van de honingraat, met grote, ovale openingen in de stof om het wegvallen van herinneringen weer te geven. Ook zitten er bollingen, verdikkingen en andere bijzondere vormen in het werk. Selma heeft geweven met koperdraad, raffia, plastic, borduurgarens en vitrage, en treinkaartjes. Ook gebruikte ze onder andere unieke   knopen en  lint dat ze vond in de spullen van haar moeder, die in 2008 overleed.  Fraaie kleuren en veel  afwisseling tussen licht en donker vallen op in het werk.
Wim Gremmen is sinds 1989 boekbinder in Stedum (Groningen). De Boekwerkplaats, waar zijn cursussen boekbinden worden gegeven, bestaat volgend jaar tien jaar.  De tentoonstelling vanuit het  ambacht weven  in de omgeving waar dagelijks het ambacht boekbinden wordt beoefend, is bijzonder. Reden voor Wim Gremmen om een fraaie, kleine catalogus te binden waarin het werk van Selma van Rijn wordt toegelicht. De bindwijze toont een kaft met linten, dat, alsof het weefwerk is,   het boekje samenbindt.  Matty de Vries verzorgde het ontwerp van het boekje. Het wordt uitgegeven door Stichting GremLem.
Tijdens de Open Dagen is volop gelegenheid om rond te kijken in de Boekwerkplaats, en in te schrijven voor de  boekbindcursussen. Gedurende  het tweede weekend van september, wanneer er tevens Open Monumentendag is, een dorpenfietstocht plaatsvindt,  en Kunstmonument het eerste weekend beleeft, wordt er ook gevliegerd tegenover de Boekwerkplaats. Boekbindatelier Wim Gremmen is dus in alle opzichten een bezoekje waard tijdens de Open Dagen van 2010!
Expositie ‘vergeten’, weefwerk van Selma van Rijn-Zeilstra
Boekbindatelier Wim Gremmen, Hoofdstraat 45 in Stedum
Opening:  zaterdag 4 september, 12 uur. Iedereen is van harte welkom!
Openingstijden: Tijdens de Open Dagen op 4-5 september van 12-17 uur, en 11-12 september van 12-17 uur. Daarnaast op afspraak, telefoonnummer: 0596-551588

Boekbindatelier Wim Gremmen

Geef een reactie