25 april 2024

Fanfare ontmoet brassband

0

Wat kan er op een doodgewone zaterdagavond in een dorp als Stedum toch veel te beleven zijn. Onder het motto ÔFanfare ontmoet brassbandÕ nodigde het streek-fanfareorkest Jehova Nissi uit Stedum de brassband Constantijn Huygens uit Appingedam uit om samen het jaarlijkse voorjaarsconcert te verzorgen. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Luuk Tuinstra. Het verschil tussen een fanfareorkest en een brassband is dat de laatste geen saxofoons in zijn gelederen heeft. Een harmonieorkest kent die overigens ook, maar heeft daarbij ook nog ÔhoutblazersÕ als klarinet, fagot en dwarsfluit.

Het verschil in beide optredens lag op 4 maart echter voornamelijk in de repertoirekeuze. Jehova Nissi liet aan het begin van het nieuwe seizoen horen wat een fanfareorkest allemaal in zijn mars kan hebben, met stuk voor stuk meeslepende werken en een zeer dankbare rol voor de ritmesectie. Te beginnen met het stuk ÔIntroducing the Fanfare BandÕ, waarin alle secties zich op een karakteristieke manier presenteerden. Toen, na het pittige ÔDancescriptionsÕ en het van de film bekende ÔBraveheartÕ, ge‘indigd werd met ÔBlues FactoryÕ waren zoÕn beetje alle muziekstijlen, van wals, rock tot samba, de revue gepasseerd.


 


Na de pauze bracht Constantijn Huygens het publiek in wat meer klassieke sferen, met onder andere twee werken van de in de ÔhafabraÕ-wereld zeer gewaardeerde Philip Sparke. En in een ander werk toonde Jan-Harm Plijter met zijn euphoniumsolo aan hoe virtuoos en gevoelig zoÕn relatief groot instrument bespeeld kan worden. Ook het laatste werk van de brassband, het wonderschone Noorse ÔPostludiumÕ, weerklonk prachtig binnen de dertiende-eeuwse muren van de hervormde kerk en beroerde nogmaals het dankbare publiek.


Als try-out voor het concertconcours in Hoogezand waaraan Constantijn Huygens op 18 maart zal deelnemen, wekte dit optreden in ieder geval hoge verwachtingen. En het actieve Jehova Nissi, dat ieder jaar vele optredens in en buiten Stedum verzorgt, bereidt zich al weer voor op het ÔOranjeconcertÕ op 30 april.

www.stedum.com

Geef een reactie