20 mei 2024

Feesten en herdenken in Loppersum

0

Het Oranjecomité Loppersum heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en heeft de Vrijmarkt tijdens Koninginnedag georganiseerd met daar omheen festiviteiten voor jong en oud. Ook ligt het programma voor herdenken en vieren rond 4 & 5 mei klaar. Sinds de Koningin in 1990 in Loppersum op bezoek is geweest, is de belangstelling voor Koninginnedag in Loppersum en haar vrijmarkt jaarlijks gestegen.

Vanuit de hele provincie komen bezoekers of gelegenheidsmarktkooplui naar Loppersum om dit Oranjefeest te vieren. De één is op zoek naar hebbedingetjes, de ander wil juist graag van zijn overbodige spullen af en de derde zoekt naar gezelligheid. Herinneringen aan die bijzondere Koninginnedag in 1990 komen vanzelfboven drijven onder het genot van een Oranje Bittertje. Zo dacht Harm Roggema dat hij destijds de Koningin wel even de hand kon schudden; hij had zelfs gewed om een kratje bier. Maar hij kreeg de gelegenheid niet, een beveiliger belette hem en naar het kratje bier kon hij fluiten…
Loppersum en het Oranje Comité maakt zich op voor de Vrijmarkt 2010. Het programma is klaar, de straten zijn versierd en de klokkenluider die de festiviteiten inluidt is bekend. De hele dag zijn er optredens van onder andere de Lopster Harmonie, IVAK Flute-Band en Positive Headache, een jonge band uit de regio, dat enorm in populariteit groeit. Verschillende verenigingen en stichtingen presenteren zich en hebben leuke activiteiten bedacht, zoals zelf pindakaas maken bij Stichting Help Afrika. Of men kan spelers ontmoeten van de musical Saul, er kan geld gedoneerd worden om een snor er af te laten scheren. De Historische Vereniging heeft een speciale Oranjetentoonstelling georganiseerd in het Dorpshuis. En dan zijn er nog alle gelegenheidskraampjes met koopwaar, een lustoord voor de koopjesjager! In Loppersum is op Koninginnedag 2010 veel te doen en te zien!
Herdenken
Dit jaar is Nederland 65 jaar bevrijd en dat wordt herdacht in heel Nederland. In Loppersum zal op 4 mei na de stille tocht over de begraafplaats de herdenking plaats vinden bij het monument op het Marktplein. Na de twee minuten stilte wordt de krans gelegd en bloemen. Voor alle kinderen is er een roos, die ze bij het monument kunnen leggen. Na de herdenking kan iedereen in de Petrus en Pauluskerk de bevrijdingstentoonstelling bezichtigen. De tentoonstelling is samengesteld door de Historische Vereniging.
Vijf mei wordt de bevrijding gevierd met een feestelijke optocht met ketelmuziek, versierde fietsen, skelters en wagens. De optocht zal door het dorp gaan. Na afloop is de prijsuitreiking van de mooist versierde fiets, skelter of wagen. Tot slot is er een bevrijdingsfeest in de Lopster Kroon voor iedereen, omdat 65 jaar vrijheid gevierd mag worden!

www.stedum.com

Geef een reactie